VBBM-bestuurslid: 'Mestinjectie verhoogt stikstofuitstoot'

Betere mest en een lagere stikstofuitstoot krijg je door de koolstof/stikstofverhouding van een rantsoen in balans te brengen. Dat meldt de Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu. De VBBM liet vorig jaar een onderzoek uitvoeren bij 135 veebedrijven.

Melkveehouder en VBBM-bestuurslid Bennie van den Berg uit Wijhe zegt dat het eiwitgehalte van het rantsoen omlaag moet. 'Je moet een rantsoen hebben met een laag eiwit. Rond de 14 à 15 procent. Met voldoende ruwe celstof, zodat de koe goed kan herkauwen en het speeksel goed kan circuleren. Daardoor krijg je mest met een goede koolstof/stikstofverhouding en een organische en ammoniakale stikstofverhouding die twee derde een derde is. Dus een lager ammoniakgehalte in je mest.'

Het onderzoek is uitgevoerd door Peter Vanhoof en Anton Nigten. Die deden dat in opdracht van de Vereniging voor Behoud van Boer&Milieu en een consortium van tien toeleveranciers. Voor het onderzoek zijn in de eerste drie maanden van 2019 in totaal 171 mestmonsters genomen en gemeten op onder meer de ammoniakemissie.

Kwaliteit en opbrengst eerste snede

Later in het seizoen is gekeken hoe de kwaliteit en opbrengst van de eerste snede zijn beïnvloed door de bemesting en hoe die bemesting werd benut. Het onderzoek geeft aan dat bij een te eiwitrijk rantsoen of voer met een te hoog stikstof- en zwavelgehalte de belangrijkste organen van de koe, zoal de pens en nieren, overbelast raken.

Bij een slechte eiwitbenutting wordt de urine rijker aan ureum en daarom de drijfmest ook. Dat heeft tot gevolg dat de kwaliteit van mest achteruit gaat en de koe minder lang leeft. De onderzoekers stellen daarnaast dat er een groot verschil zit in de effectiviteit van de stikstofbenutting bij de verschillende manieren van bemesten.

Injecteren

Volgens Van den Berg zijn de verschillen groot. 'Bij injecteren kom je aan een benutting van 69 procent. Bij sleepvoeten gaat het om 89 procent. Bij bovengronds uitrijden is de stikstofbenutting 99 procent, waarvan de beste kringloopboeren een benutting hadden van 122 procent van het eiwit dat ze op het land brachten.' Ook stellen de onderzoekers het afsluiten van mestkelders ter discussie. Zij zeggen dat dit niet zorgt voor een vermindering, maar juist voor een verhoging van de stikstofuitstoot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer