Bedreiging%3A+alle+boerderijen+potentieel+doelwit+sabotage
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bedreiging: alle boerderijen potentieel doelwit sabotage

Boerenactieclubs Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân hebben melding gemaakt van bedreigingen. In de dreigbrief wordt iedere boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties.

De bedreigingen staan in een brief die de boerenclubs voor de jaarwisseling hebben ontvangen. Agractie heeft een afbeelding van de brief verspreid. De brief is ondertekend met vier afgekorte namen (MTV, ER, EM en DBF) die extremistische netwerken zouden vertegenwoordigen.

In de dreigbrief worden de boerenorganisaties beschuldigd van terroristische actie met trekkers. De briefschrijvers willen dat dit stopt. Er staat letterlijk: 'Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur daarentegen niet met lede ogen aanzien. Als jullie niet inbinden, wordt elke boerderij in Nederland in 2020 een potentieel doelwit voor sabotage en zelfs brandstichting.'

Aangifte

Agractie meldt in een schriftelijke reactie dat zij de bedreiging zeer serieus nemen. De organisatie is niet van plan gas terug te nemen. 'Wij laten ons niet intimideren en gaan door met het verdedigen van onze belangen, waar nodig met (legale) acties, waar wij, volgens de grondwet, het recht toe hebben.'

Stichting Belangen Agrarysk Fryslân (i.o) heeft aangifte gedaan namens de Nederlandse boeren. Volgens de organisaties neemt de politie neemt de bedreiging uiterst serieus. De politie heeft een vervolgonderzoek aangekondigd, waaronder forensisch onderzoek. Agractie en Agrarysk Fryslân roepen alle agrarische ondernemers op waakzaam te zijn, indien mogelijk camera’s te installeren en toezicht in te stellen.

De dreigbrief die Agractie ontving aan het einde van 2019.
De dreigbrief die Agractie ontving aan het einde van 2019. © Agractie

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer