Fiscaal+voordeel+voor+investering+kringlooplandbouw
Nieuws
© Wim Hollemans

Fiscaal voordeel voor investering kringlooplandbouw

Ondernemers kunnen fiscaal voordeel verkrijgen op milieu-investeringen in onder meer kringlooplandbouw. Het kabinet heeft de mogelijkheden hiervoor in het kader van de zogeheten MIA/Vamil-regeling verruimd.

De investeringen die in aanmerking komen voor deze fiscale regeling staan in de Milieulijst en die wordt jaarlijks wordt aangepast. De lijst voor 2020 is op 27 december gepubliceerd in de Staatscourant. De nieuwe Milieulijst biedt ten opzichte van 2019 meer mogelijkheden voor ondernemers die investeren in demontage, producten van gerecycled materiaal en kringlooplandbouw. Zo biedt de nieuwe Milieulijst voordeel voor de productie van biobased materialen door de landbouwsector.

De MIA/Vamil-steun voor duurzame stallen blijft, maar de Milieulijst 2020 stelt strengere eisen aan de stikstofemissies van deze stallen. Ook brongerichte maatregelen voor het terugdringen van stikstofemissies komen in aanmerking. Ondernemers die investeren in een mestrobot of het scheiden van mest en urine kunnen in 2020 weer rekenen op MIA/Vamil-voordeel.

Milieulijst

De overheid stimuleert ondernemers om duurzaam te investeren. Via de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) is daarvoor in 2020 een bedrag van 149 miljoen euro beschikbaar. De MIA/Vamil biedt fiscaal voordeel voor investeringen in duurzame technieken.

Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor dit belastingvoordeel staan vermeld op de Milieulijst. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan na consultatie met de markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer