Herfstrassen prei in voordeel bij gebrek aan vorst

De late herfstrassen prei hielden in het droge en zachte seizoen 2018-2019 goed stand en haalden een hoge opbrengst met goede kwaliteit.

Herfstrassen+prei+in+voordeel+bij+gebrek+aan+vorst
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de resultaten van een rassenonderzoek biologische winterprij bij het Belgische onderzoek- en adviesbureau Inagro. In de biologische preiteelt is de rassenkeuze het voornaamste instrument om ziekten en sleet te beheersen.

Er werden in totaal negen rassen opgenomen, waarvan er vier werden aangeleverd als biologisch zaad. De andere vijf rassen werden als niet-chemisch behandeld zaad opgenomen. De rassen tijdens de proef biologische winterprei hielden door het seizoen heen goed stand.

Opbrengst

Met een gemiddelde marktbare opbrengst van 28,7 ton per hectare en weinig aantasting (purpervlekken, roest, papiervlekken, sleet) kan 2018 als een goed jaar worden beschouwd, meldt Inagro. Het biologisch ras Cherokee was de topper, gevolgd door een ras onder nummer van Bejo, Nunton en Pluston.

Bejo 3090 was een sterk ras met een hoge opbrengst, maar vertoonde wat schimmelziekte Colletotrichum en was slordig in de bak. Cherokee kende de hoogste opbrengst en was meer sleetgevoelig naar het einde van de teelt toe. Nunton scoort sterk met weinig aantasting en een goed uitzicht in de bak. Navajo is zeer ziektegevoelig en scoort net als vorig jaar het slechtst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer