Boerin zoekt geitengeluk in buitenland

Cynthia Bos is één van de vele jonge boeren en boerinnen die in eigen land hun agrarische droom niet kunnen realiseren. De dochter van een melkveehouder uit Wieringerwaard droomt van een eigen geitenhouderij in Zweden.

Bos bekwaamt zich thuis op de boerderij in het maken van boerenkaas. Ze volgde een kaascursus bij het Dairy Training Centre in Oenkerk. Ze is nu regelmatig aan het experimenteren in de keuken met kazen voor eigen gebruik. Met rauwe melk van de eigen boerderij.

'Ik hoop dat mijn broers het melkveebedrijf van onze ouders kunnen voortzetten hier, maar ik wil graag verder met geiten. Daar ligt mijn passie. Het opzetten van een nieuwe geitenhouderij is echter ook in Noord-Holland tegenwoordig geen optie meer.'

Richting Zweden

Om haar kennis te vergroten, volgde Bos in Oenkerk onlangs ook de cursus Verwerking zure melkproducten. Ze was niet de enige deelneemster die droomde van een bedrijf over de grens. Cursusleider Agatha Miedema heeft alle begrip voor mensen die hun geluk in het buitenland zoeken.

'Ik heb er geen problemen mee dat onze kennis van melkverwerking op deze manier een soort exportproduct is. Ik ben blij met de persoonlijke groei van de deelnemers. Ik denk dat Cynthia een goede keus maakt met Zweden. Dat land heeft een rijke traditie als het gaat om ambachtelijke producten. De mensen daar zijn er ook bereid voor te betalen.'

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer