Welzijn en emissiearm thema's op beurs Hardenberg

De overheid stimuleert kringlooplandbouw. Dat dit prima hand in hand gaat met dierenwelzijn en emissiearm, is volgende week te zien tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg.

Welzijn+en+emissiearm+thema%27s+op+beurs+Hardenberg
© John Claessens

Swaans Beton toont een nieuwe vloer die al deze elementen combineert en is voorzien van een rubberen loopvlak. 'De urine komt in sleuven terecht die door de bolling versneld worden afgevoerd naar de kelder. De dikke fractie wordt geschoven', zegt Twan van Dijk van Swaans Beton. Volgens hem is de stal daarmee toekomstbestendig, omdat de dunne en dikke fractie apart kunnen worden aangewend.

Voor ondernemers die de mest niet willen scheiden, is er de optie om de mest op te vangen door kleppen tussen de elementen te plaatsen. 'Wie later alsnog mest wil scheiden, kan de elementen tegen elkaar leggen', legt Van Dijk uit.

DW2-vloer

Ook nieuw is de doorontwikkelde versie van de Dairy Welfare Floor, de DW2-vloer, met een emissiefactor van onder de 6 kilo ammoniak per dierplaats. 'Deze vloer is niet alleen goed om de emissie te beperken, maar draagt ook bij aan het welzijn en daarmee indirect de dierprestaties. Een betonnen vloer laat qua beloopbaarheid te wensen over', stelt Erik Vloothuis van Van Vloot.

'Bijkomend voordeel is dat de matten gemakkelijk over een bestaande vloer kunnen worden gelegd. De sleuven in de vloer zorgen voor de afvoer van urine. Een schuif ruimt de dikke fractie op.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer