Duurzame+trends+op+beurs+in+Hardenberg
Achtergrond
© Jacob Melissen

Duurzame trends op beurs in Hardenberg

Vierhonderd standhouders presenteerden deze week in zeven hallen hun producten en diensten op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg. Een van de trends was duurzaamheid.

De 23ste editie van de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg was dit jaar drukbezocht. De agrarische beurs trok van dinsdag tot en met donderdag ongeveer dertigduizend bezoekers.

In hal zeven trok de veetentoonstelling 'Kijk op de Koe' volop aandacht. Daar waren fraai gestileerde, duurzame en zeer productieve melkkoeien met indrukwekkende stambomen te zien, soms afkomstig van bekende fokkerijbedrijven. Nieuw in fokkerijland is de trend om koeien te fokken die melk produceren met hogere vet-en eiwitgehaltes in de melk.

Eiwit

Een andere trend die op de beurs was waar te nemen, betreft het streven om de productie van eiwit van eigen land te vergroten. Vers gras voeren op stal met een opraapwagen die het gras niet op het zwad legt, maar direct verzamelt op de wagen, past daarin. Deze werkwijze voorkomt versmering van het gras en minimaliseert de verliezen.

Kruidenrijk grasland vergroot de biodiversiteit

De maaier en opraapwagen Grass Tech Grazer.
De maaier en opraapwagen Grass Tech Grazer. © René Eijsink

Biodiversiteit, onder meer door kruidenrijk grasland, blijkt de moeite waard om onder de aandacht te brengen. De vanggewasverplichting op zandgrond vraagt om nieuwe efficiënte zaaitechnieken die de combinatie van gras of graan en maisteelt op hetzelfde perceel optimaliseren.

Software-updates

In de melkwinning domineren de updates van software bij leveranciers van melkstallen en melkrobots. Op het oog in de stand op de beurs was er niets nieuws te zien, maar in de praktijk kunnen de nieuwste software en technologieën in de melktechniek een groot verschil maken. Niet alleen op een melkrobot, maar ook bij de aansturing van grootschalige melkstallen.

De VMS-melkrobot V300 van DeLaval.
De VMS-melkrobot V300 van DeLaval. © René Eijsink

De Gezondheidsdienst voor Dieren presenteerde tankmelkonderzoek dat een indicatie geeft van de klauwgezondheid op basis van de stoffen biotine, mangaan en zink in de melk.

Nieuwe eigenaar

De beursorganisatie is veranderd. Onroerendgoedondernemer Hennie van der Most stond aan de basis van de Rundvee Relatiedagen in Hardenberg. Maar het evenement, dat later werd uitgebreid met andere regionale veehouderij- en mechanisatiebeurzen in Gorinchem en Venray, is van eigenaar veranderd.

De nieuwe eigenaar Easyfairs gaat de regionale evenementen voor de intensieve veehouderij opsplitsen in evenementen per sector. In Hardenberg komt op 19 en 20 maart 2019 een national event voor de pluimveehouderij en in Venray komt op 16 en 17 april 2019 een nationaal event voor de varkenshouderij. De data voor een kalverenevenement zijn nog niet bekend.

De tassen van LTO waren erg gewild.
De tassen van LTO waren erg gewild. © Bas Gregoor

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer