Graanproductie+Europese+Unie+groeit+volgend+jaar+4%2C2+procent
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Graanproductie Europese Unie groeit volgend jaar 4,2 procent

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca verwacht dat de graanproductie in de Europese Unie volgend jaar 4,2 procent hoger uitvalt dan dit jaar.

Copa-Cogeca baseert zich op de prognoses uit de Europese lidstaten. De eerste vooruitzichten zijn gunstig vanwege de goede zaaiomstandigheden voor onder meer wintergranen. Afgelopen jaar hadden veel Europese landen te maken met tegenvallende opbrengsten vanwege het moeizame groeiseizoen met soms extreme weersomstandigheden.

Voor tarwe gaat Copa-Cogeca uit van een productiestijging van 7,3 procent tot 154,4 miljoen ton. De stijging wordt vrijwel volledig toegeschreven aan de hogere opbrengsten per hectare. Afgelopen jaar was dat 5,4 ton, en voor 2017 rekent Copa-Cogeca met 5,8 ton per hectare. Het areaal neemt toe met slechts 0,1 procent en komt in totaal uit op 26,7 miljoen hectare voor tarwe.

Gerst

De productie van gerst neemt volgens de prognose van Copa-Cogeca toe met 1 procent tot bijna 59 miljoen ton. Het areaal gerst in de Europese Unie daalt wel met 43.600 hectare tot iets meer dan 12 miljoen hectare. Voor haver, rogge en triticale stijgen de verwachte producties in de EU met respectievelijk 4,4 procent, 8 procent en 4 procent.

Copa-Cogeca verwacht voor volgend jaar dat de productie van alle graangewassen samen in de EU uitkomt op 306 miljoen ton, bij een totaal areaal van 56,3 miljoen hectare.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer