Duizend+trekkers+maken+indruk+in+Assen
Nieuws
© Joost de la Court

Duizend trekkers maken indruk in Assen

De eerste stap is gezet, reageert een jonge boer uit Rolde na afloop van de succesvolle actie van LTO Noord en DAJK om het aanvullende PAS-beleid van provincie Drenthe van tafel te krijgen. Hij kan iets geruster weer naar zijn koeien.

Meer dan duizend trekkers en bijna 2.000 boeren en sympathisanten maakten indruk maandag rond het middaguur op de stoep van het Drentse provinciehuis in Assen. Aanvankelijk wilden Gedeputeerde Staten niet verder gaan dan het voorlopig opschorten van het aanvullende PAS-beleid in Drenthe.

Intrekken!

Toen de menigte voor het provinciehuis begon te joelen: 'intrekken, intrekken!', was een kort spoedoverleg met LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts en DAJK-voorzitter Roy Meijer voldoende om bij te draaien. 'De maatregelen zoals wij die wilden invoeren, worden ingetrokken', zei gedeputeerde Henk Jumelet.

© Joost de la Court

Andermaal gejoel van de menigte, maar dan in positieve zin. De aanwezige boeren hadden in dik anderhalf uur protest op de stoep van het provinciehuis bereikt wat ze wilden: voorlopig behoud van stikstofrechten die eerder zijn vergund. Bloemerts sprak eerder van wanbeleid van het provinciebestuur.

Keerzijde

Jumelet waarschuwde na afloop nog wel dat er een keerzijde zit aan het afgedwongen besluit. 'Dit betekent dat er voorlopig in Drenthe helemaal geen vergunningen meer worden afgegeven.'

De partijen, provinciebestuur, LTO Noord, DAJK en andere vertegenwoordigers uit het sociaal-economisch veld in Drenthe gaan nu met elkaar weer om tafel om een nieuwe oplossing te bedenken. 'We zijn echt superblij met dit resultaat', zei LTO-bestuurder Bloemerts na afloop. Hij en Meijer kregen vele schouderklopjes en warme handdrukken van boeren uit de menigte.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer