Extra+inzet+natuurinclusief+in+Noorden
Nieuws
© Eigen Foto

Extra inzet natuurinclusief in Noorden

Noord-Nederland kan natuurinclusieve landbouw verder uitbouwen. Op de Natuurtop zetten de gedeputeerden van de drie noordelijke provincies en het ministerie van Landbouw woensdag hun handtekening onder de Regiodeal Deal Natuurinclusieve Landbouw.

De provincies investeren samen 10 miljoen euro. Het Rijk stelt eveneens 10 miljoen beschikbaar. Doel van deze Regio Deal is een economisch sterke landbouwsector, die bijdraagt aan de biodiversiteit, een gezonde bodem en een gevarieerd en (be)leefbaar platteland.

Het Noorden en het rijk gaan zich daar de komende vier jaar extra voor inzetten. Samen met de agrariërs, landbouwpartners, grondeigenaren, natuurorganisaties, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Gebiedsgerichte aanpak

Dit doen zij door in acht gebieden streefbeelden en actieplannen op te stellen en vervolgens in de praktijk instrumenten en werkwijzen te ontwikkelen die natuurinclusief boeren aantrekkelijk en rendabel maken.

De gebieden verschillen sterk van elkaar en zijn representatief voor bodemsoort, waterhuishouding en grondgebruik in Nederland. Zo kan de opgedane kennis ook in andere provincies benut worden.

In het Noorden lopen al voorbeeldprojecten. Deze gaat de regiodeal ondersteunen. Zo ontwikkelingen BO Akkerbouw, Wereld Natuur Fonds, provincie Groningen en Rabobank een bioversiteitsmonitor voor de akkerbouw. Ook werken in Drenthe boeren, provincie, en natuurorganisaties samen aan het verduurzamen van de Drentse melkveehouder. En in Friesland werken partijen als Staatsbosbeheer, provincie, gemeente Heerenveen en andere partijen samen aan de ontwikkeling van een kringloopwijzer voor de landbouw in het Friese veenweidegebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer