Fusieorganisatie+let+op+kleine+leden
5 vragen
© Han Reindsen

Fusieorganisatie let op kleine leden

De leden van Van Nature en Best of Four hebben vorige week ingestemd met een fusie van beide coöperatieve afzetorganisaties. Met het oog op de GMO-subsidie is Best of Four de doorgaande coöperatie in de nieuwe constellatie. Het stemrecht van kleine leden krijgt extra aandacht.

Hoe gaat de nieuwe coöperatie eruitzien?

In de fusie van Best of Four en Van Nature is Best of Four de doorgaande coöperatie. Dit gebeurt met het oog op de GMO-subsidie: Best of Four heeft een lopend operationeel programma van drie jaar tot 2022. Van Nature heeft geen GMO-programma. Het eerste nieuwe operationeel programma van de fusiecoöperatie, dat drie tot vijf jaar kan beslaan, krijgt een subsidie van 60 procent. Dat is een gelukkige bijkomstigheid van het samengaan. De subsidie voor het lopende GMO-programma is 50 procent.

Hoe is het stemrecht in de fusieorganisatie geregeld?

Het stemrecht van de leden is naar rato van omzet. Daarvoor bestaan staffels. Wel houdt de nieuwe organisatie rekening met de kleinere telers die vooral in de vollegrondsgroente- en fruitteelt zijn te vinden, terwijl de grotere bedrijven vooral in de glasgroenteteelt actief zijn. De fusie mag niet negatief uitpakken voor het stemrecht van de ongeveer veertig kleinere bedrijven, is een uitgangspunt bij het samengaan. In totaal telt de nieuwe coöperatie 265 leden, waarvan er 185 van Best of Four komen en 80 van Van Nature.

Wie komen er in het bestuur?

Het bestuur van de nieuwe organisatie telt negen leden. Jan Oosterom van Best of Four wordt voorzitter en de overige leden van het bestuur zijn voormalige bestuurders van de oude coöperaties: vier van Best of Four en vier van Van Nature. Het aantal wordt in 2020 teruggebracht naar zeven. Er komt een nieuw rooster van aftreden, waarbij, aldus Oosterom, nadrukkelijk wordt gekeken naar verjonging van het bestuur.

Hoe wordt de nieuwe coöperatie gefinancierd?

De fusieorganisatie krijgt inkomsten uit drie stromen. Lidbedrijven betalen het vaste bedrag van 500 euro per jaar. Daarnaast dragen zij 0,5 procent van hun omzet af. De derde inkomstenstroom is de GMO-subsidie: 7 procent hiervan gaat naar de coöperatie.

Waar vestigt de fusiecoöperatie zich?

De nieuwe organisatie huisvest zich in het huidige kantoor van Best of Four in Barendrecht. Daar is nog ruimte over. Het samenvoegen van de twee organisaties leidt niet direct tot gedwongen ontslagen. Het onder één dak brengen heeft de eerste prioriteit; de stroomlijning volgt daarna.
De directie van de samengevoegde organisaties bestaat uit twee man: Ton van Dalen wordt commercieel directeur en Hans Prins financieel directeur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer