Begrip kweken op agrarisch evenement

Boeren gingen in gesprek met burgers op het Boer meets Burgerplein op de Agrarische Dagen Someren (ADS), vorige week zaterdag en zondag. Het was de eerste keer dat het evenement zich ook meer richt op burgers. De ADS trok ruim 10.000 bezoekers naar Someren-Heide.

Begrip+kweken+op+agrarisch+evenement
© Patrick van den Broek

Het Boer meets Burgerplein was nieuw op het tweejaarlijkse evenement. Diverse partijen werkten mee aan het plein, waaronder ZLTO-afdelingen in de regio en het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK).

Op beide dagen was er een afwisselend programma, onder andere met de Healthy Sisters die vertelden over gezond koken, een fysiotherapeut die uitleg gaf over gezonde voeding en varkenshouder Aad van Leeuwen die vertelde over de kringlopen op zijn bedrijf.

Debat

Op zaterdag gaven vier jonge boeren vanuit het BAJK een inkijkje in waar ze tegenaan lopen en hoe ze hun toekomst zien. Ze gingen in debat met vertegenwoordigers van de overheid, waaronder de Brabantse gedeputeerde voor Economie Martijn van Gruijthuijsen (VVD).

Ik vraag me af of er burgers waren die we echt wilden bereiken

Joris van Lierop, bestuurder BAJK

'We wilden als jongeren een eerlijk verhaal vertellen', zegt BAJK-bestuurder Joris van Lierop. 'Bijvoorbeeld over hoe ingewikkeld een bedrijfsovername is, en over onze angst voor het PAS.' Hij heeft het de indruk dat dit goed gelukt is. Na afloop van het debat gingen de overheidsvertegenwoordigers in gesprek met de jongeren. 'Dat vonden ze het mooist. Daar willen ze wel tijd voor maken', merkte Huub Derix van de beursorganisatie.

Bezoekers van de Oogstdankviering op het Boer meets Burgerplein.
Bezoekers van de Oogstdankviering op het Boer meets Burgerplein. © Patrick van den Broek

Van Lierop vond het contact tussen de jonge boeren en de burgers op het evenement nog belangrijker. In totaal waren er op het Boer meets Burgerplein meer dan 25 boeren vanuit ZLTO, BAJK en andere organisaties, zoals BigChallence en Klasseboeren. Die gingen vooral in gesprek met de burgers onder de bezoekers.

'Eigentijdse viering'

Jolanda Aarts was vanuit ZLTO Asten een van de organisatoren van het plein. Ze was ook medeorganisator van de Oogstdankvoering op zondag. Ze kijkt daar met veel voldoening op terug. 'Het was een mooie, eigentijdse viering waarin zes sprekers een persoonlijk verhaal hielden, waaronder ZLTO-voorzitter Wim Bens. Het is heel goed geweest. Het was gezellig, de sfeer was goed. Heel bijzonder.'

Boerin Agnes gaf de bezoekers een alledaagse inkijk in het boerenleven.
Boerin Agnes gaf de bezoekers een alledaagse inkijk in het boerenleven. © Patrick van den Broek

Na de oogstdankviering bleven de meeste mensen zitten, want kort daarna kwam boerin Agnes, bekend van Boer zoekt Vrouw, uitleggen wat het leven van een moderne boerin inhoudt. 'Het was een perfect vervolg', vindt Aarts. Voor boerin Agnes kwamen ook meer burgers naar het plein. 'Het was een halfuur muisstil, hè', blikt organisator Huub Derix terug op het moment dat de boerin haar verhaal deed.

Op het plein waren ook de uitreikingen van de ADS Innovatieprijs, op zaterdag de juryprijs en op zondag de publieksprijs. De juryprijs ging naar de precisiebemester Brabantia van maatschap Kuipers-Bax. Het publiek koos de Animal Life Plus Spray van Animal Life Plus tot beste innovatie. De prijswinnende spray zorgt volgens de leverancier voor een frissere stal, minder stof in de stal en een daling van de ammoniakuitstoot.

Tekst gaat verder onder kader.

Innovatieprijs
Tijdens de Agrarische Dagen Someren ging de Innovatieprijs naar de precisiebemester Brabantia van Maatschap Kuipers-Bax in Leende. Deze bemester dient nauwkeurig mest en spuiloog uit luchtwassers toe in de aardappelteelt. De prijswinnaars gebruiken het prijzengeld voor de bouw van drie van deze machines die boeren rond Someren kunnen gebruiken, vertelt Herre Bartlema van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting. Hij ontwikkelde de machine samen met maatschap Kuijpers-Bax. Volgens Bartlema levert de bemester een bijdrage aan het kunstmestrij maken van Someren. En aan een betere benutting van elementen uit de veehouderij.

Volgens Derix waren er dit jaar meer burgers aanwezig dan voorheen. Hoeveel dit er precies waren, kan hij nog niet zeggen. Veel burgers konden de beurs gratis bezoeken met een vrijkaartje dat ze ontvingen bij besteding van 20 euro bij de plaatselijke Jumbo. De supermarkt had er meer dan vierduizend uitgedeeld.

Goed initiatief

Het plein was een goed initiatief, stelt Derix. Is het voor herhaling vatbaar? 'We moeten het nog evalueren', antwoordt hij voorzichtig. 'Maar het maakt een goede kans.'

BAJK'er Joris van Lierop had graag meer burgers op het plein willen spreken die nauwelijks iets weten van de sector of die er juist negatief over denken. 'Ik heb het idee dat de meeste aanwezigen nog wel iets hadden met landbouw, al was dat soms ver weg. Ik vraag me af of er burgers waren die we echt wilden bereiken.'

Maar ook Van Lierop kijkt er positief op terug. 'Het was de eerste keer. We moeten het nog verder ontwikkelen. Stap één is nu gezet.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer