Planbureau adviseert subsidie voor Daglichtkas

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseert de minister van Economische Zaken en Klimaat om vanaf 2020 weer subsidie te geven aan bedrijven die investeren in de DaglichtKas.

Planbureau+adviseert+subsidie+voor+Daglichtkas
© Technokas

Het PBL stelt voor om de investering 15 jaar lang te stimuleren met een maximum tarief van 0,084 euro per kilowattuur. Het ministerie had om het advies van het PBL gevraagd en neemt de adviezen van dit orgaan doorgaans over.

Het kasdek van een DaglichtKas zorgt voor diffuus licht in de kas. Ter Laak Orchids heeft in 2018 een Daglichtkas in gebruik genomen, die tijdens de bouw nog in aanmerking kwam voor subsidie vanuit de SDE+-regeling. Dit is echter door de overheid geschrapt omdat de innovatie te veel afweek van de standaardsystemen binnen de categorie zonthermie van de SDE+-regeling.

Berekening

Het PBL heeft het concept van de Daglichtkas nader onderzocht en alle extra kosten berekend, maar ook de energetische voordelen in kaart gebracht. De subsidie die het PBL voorstelt, is voor de extra kosten van het systeem voor de lenzen, de collectorbuizen en het zonvolgsysteem.

In de berekening komt het PBL op een basisbedrag van 0,097 euro per kilowattuur. Met de DaglichtKas zou een ondernemer op basis van de huidige gasprijs een maximale subsidie van ongeveer 12 euro per vierkante meter per jaar kunnen ontvangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer