53+tot+60+ton+ma%C3%AFs+met+strokenteelt
Nieuws
© Arno de Snoo

53 tot 60 ton maïs met strokenteelt

Rijk Baltus in Middenmeer zaaide na een goede grasoogst van ongeveer 4.000 kilo droge stof per hectare, maïs in stroken. Daarmee haalde hij nog eens 53 ton aan maïs op.


'Baltus in Middenmeer realiseert naar schatting een kleine 24 ton droge stof per hectare. Laat het iets minder zijn. Maar 20 ton is zeker mogelijk', merkt Thijs Retra, begeleider van het Koeien en Kansenbedrijf van Baltus op.

De melkveehouder houdt de koeien op stal en past een snelle omloop toe van maïs en gras op zijn kleigrond. Van het deel de maïs oogst hij vooraf een eerste snede gras. Hij ploegt daarna het maïsland niet meer, maar freest het perceel met een strokenfrees. Voor het frezen wordt er mest geïnjecteerd.

Stikstofgebrek

Tijdens de laatste weken van de afrijping kwam de Koeien en Kansendeelnemer verschillende bladeren tegen met een kleurafwijking. Volgens een Spaanse universiteit heeft deze specifieke kleurafwijking met stikstofgebrek te maken. Ondanks de stikstofbemesting van 45 kubieke meter rundveedrijfmest in de rij en 200 kilo maïsmap 25-10, wat overeenkomt 184 kilo zuivere stikstof.

'Als er nog meer stikstof in de rij bijgegeven wordt, dan wordt de plant nog groter. En dat wil je niet', zegt Retra. Je moet er voor zorgen dat er begin juli, wanneer de bloei intreedt, nog stikstof beschikbaar komt voor de plant. Op dat moment heeft de maïsplant voeding nodig voor de bloei en kolfzetting'.

Er is tussen de 53 en 60 ton maïs per hectare geoogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer