Elke+dag+grasopname+van+koppel+inschatten
Nieuws
© twan wiermans

Elke dag grasopname van koppel inschatten

Bij vijf melkveebedrijven in Nederland rolt er dagelijks een splinternieuw kengetal uit de computer. Het gaat om de geschatte grasopname van de weidende koeien.

'Hoe handig is het als je de koeien 's middag ophaalt uit de wei en je weet al wat ze gemiddeld hebben opgenomen?', zegt Gertjan Holshof, onderzoeker grasland bij Wageningen Livestock Research. 'Dan kun je het nachtrantsoen daarop afstemmen en weet je of je meer of minder gras moet aanbieden.'

Binnen het project Amazing Grazing is dit weideseizoen een proef gestart op vijf melkveebedrijven, waarbij wordt samengewerkt met Nedap en Lely. 'Het was nog best lastig om alle data op de juiste manier te koppelen. Twee bedrijven werken met een melkrobot. Daar is het iets moeilijker om de grasopname te schatten omdat de koeien niet gelijktijdig naar buiten en binnen gaan. Maar het begint te lopen. We willen heel graag van de boeren horen of ze enthousiast zijn en hoe zij het kengetal gebruiken.'

Herkauwactiviteit

De techniek werkt op basis van sensoren. Met halssensoren wordt de herkauwactiviteit gemeten. De pootsensor registreert het aantal stappen. Ook worden de melkproductie, het aantal lactatiedagen en het aantal lactaties meegenomen in het kengetal. 'Door al deze data aan elkaar te koppelen, krijg je de grasopname op koppelniveau', legt Holshof uit.

'Door al deze data aan elkaar te koppelen, krijg je de grasopname op koppelniveau'

Gertjan Holshof, onderzoeker grasland bij Wageningen Livestock Research

Het systeem houdt nog geen rekening met de eiwitkwaliteit van het gras en de groei. 'Als we zover zijn, kan de veehouder zijn rantsoen ook sturen op voederwaarde.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer