‘Beweidingsprojecten hebben nieuwe inzichten opgeleverd’

De projecten Amazing Grazing en Autograssmilk lopen dit jaar ten einde. Op een studiemiddag op 10 december worden de bevindingen bekendgemaakt. Agnes van den Pol is als onderzoeker van Livestock Research bij de projecten betrokken en als lector beweiding bij CAH Vilentum dagvoorzitter.

%E2%80%98Beweidingsprojecten+hebben+nieuwe+inzichten+opgeleverd%E2%80%99
© Mischa Massink / Fotostudio Wier

Wat verbindt beide projecten?

‘Ze hebben beide drie jaar gelopen en gaan over beweiding. Amazing Grazing is een Nederlands project over de innovatieve aspecten van beweiding op de langere termijn. Autograssmilk is een Europees project van zeven landen dat zich bezighoudt met automatisch melken en weiden, gericht op het hier en nu.'

Wat zijn de resultaten?

'De projecten hebben nieuwe inzichten opgeleverd over rendabel beweiden, hoe je de beweiding op een bedrijf het beste kunt rondzetten en wat de effecten op het bedrijf zijn.
'Vanuit beide projecten hebben we drie thema’s gekozen die tijdens de studiemiddag verder worden uitgelicht: sensoren en slimmer beweiden, beweiden met een hoge veebezetting en/of melkrobot, en grip op beweiden met hulpmiddelen.'

Waar staat Nederland binnen Europa als het gaat om beweiding?

‘In de middenmoot. Sommige landen hebben het graslandmanagement nog steeds beter in de vingers dan wij. Maar je merkt ook dat er vanuit andere landen veel belangstelling is voor onze beweidingsconcepten en voor het onderzoek dat wij gedaan hebben naar economie, sensoren en gedrag van koeien.
'Beweiding in Nederland is ook bijzonder omdat wij het combineren met een hoge melkproductie. In Ierland is de melkproductie veel lager, maar daar is het juist weer bijzonder dat de Ierse melkveesector al vanaf de introductie van de melkrobot de nadruk legt op de combinatie melkrobot en weiden.’

Komt er een vervolg?

‘Deze projecten stoppen, maar het beweidingsonderzoek gaat door. Voor de korte termijn is het bijvoorbeeld goed dat er richtlijnen komen welk beweidingssysteem in welke situatie het beste kan worden toegepast. We blijven op zoek naar slimme manieren om met beweiding met minder werk meer geld te verdienen.
'Ook is het onderdeel sensoren een lijn om verder uit te werken. Hoe kun je bijvoorbeeld aan de koe, het grasland en de bodem eenvoudig meten wat de grasopname is?'

Voor wie is de studiemiddag bedoeld?

‘De studiemiddag ‘Weideballonnen’ is op 10 december van 13 tot 15.30 uur bij CAH Vilentum in Dronten en is voor alle belangstellenden. Opgeven kan via gina.kuiper@wur.nl.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer