Splitsen+WOZ+blijkt+erg+onduidelijk+voor+boeren
Nieuws
© Dirk Hol

Splitsen WOZ blijkt erg onduidelijk voor boeren

Het is voor veel boeren in gemeente Apeldoorn onduidelijk wanneer de WOZ-aanslag wordt gesplitst in een gedeelte eigenaar woning en een gedeelte eigenaar niet-woning en wanneer niet. Dit kan honderden euro's schelen.

Voor CDA-raadslid Henk Verheul heeft het enkele jaren geduurd om de werkwijze helder te krijgen. 21 boeren uit de gemeente meldden zich bij hem bij wie de splitsing volgens hen niet goed verloopt. Het raadslid ontdekte dat de gemeente dit verschillend toepast. De ene keer wordt het wel gesplitst, de andere keer niet.

Het WOZ-tarief voor een woning ligt een stuk lager dan dat van een bedrijfspand, een niet-woning. Het is dus gunstig voor boeren en tuinders om een gesplitste WOZ-rekening te krijgen.

Verheul heeft lang wisselende antwoorden gekregen van zowel gemeente Apeldoorn als uitvoeringsorganisatie Tribuut, het belastingcentrum voor de gemeenten Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. Verschillende ondernemers kregen vorig jaar de mogelijkheid om alsnog te splitsen.

Geen reactie

In een reactie verwijst gemeente Apeldoorn naar Tribuut. De organisatie wil op dit moment geen reactie geven op de situatie. 'Tribuut is hierover constructief in gesprek met gemeente Apeldoorn. De heer Verheul is hiervan op de hoogte.'

In een brief naar een aantal boeren schrijft Tribuut dat er twee opties zijn voor de waardering van gebouwen: een gesplitst object – één voor het bedrijf en één voor de woning – of een samengevoegd object. 'Juridisch gezien zijn beide opties toe te passen en daardoor komen beide registraties ook in onze WOZ-administratie voor.'

Wettelijk vastgelegd

Volgens Johan Vernooij uit Werkhoven is het afsplitsen naar gebruiker wettelijk vastgelegd in de Wet waardering onroerende zaken uit 1995. Hij is melkveehouder en WOZ-taxateur bij BGHU, een belastingsamenwerking van Utrechtse gemeenten en Hoogheemraadschap Utrecht. 'Alleen bij een eenmanszaak kan dat niet. Maar wel bij bijvoorbeeld een vof of maatschap.'

Verheul: 'Het blijkt lastig te zijn om helder uit te leggen hoe dit werkt. Als het mij als gemeenteraadslid al niet lukt om er de vinger achter te krijgen, hoe moet de gemiddelde boer dit dan snappen? Het is in ieder geval belangrijk om zelf tijdig initiatief te nemen om het aangepast te krijgen.'

Voor niet-woningen met een woongedeelte, vaak het geval bij boerderijen, bestaat ook een regeling. Als de waarde van het woongedeelte 70 procent of meer bedraagt van de totale waarde, valt het hele object in het lage woningtarief.

Taxatieverslag

Volgens vastgoedjurist Marco Rupert, eigenaar van WOZ-Adviseurs & Deskundigen, is het zinvol om altijd het taxatieverslag op te vragen bij de gemeente.

'Er zitten bijna altijd wel zaken in die niet kloppen, bijvoorbeeld als de grootte van een gebouw of mestkelder niet klopt. Soms is er wel een vergunning aangevraagd, maar nooit gebouwd. Dat kan honderden euro's verschil uitmaken. Ik merk dat boeren dat vaak niet weten of niet doen. Daar is winst te behalen. Ik raad altijd aan om dat kritisch te bekijken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer