Aanbod kruislingkalveren drukt de prijs

Een op de vier eerste inseminaties komt voor rekening van een Witblauw-stier. Het zijn vooral melkveehouders die het ras Belgisch Witblauw gebruiken om nuka's af te zetten als kruislingen. Het grotere aanbod drukt de meerprijs voor kruislingen.

Aanbod+kruislingkalveren+drukt+de+prijs
© DIRK HOL

Het groeiende gebruik blijkt uit de ki-cijfers van veeverbeteringsorganisatie CRV. In totaal registreerde CRV in het afgelopen boekjaar 930.690 inseminaties met Belgisch Witblauw in Nederland, bijna 130.000 meer dan een jaar daarvoor.

Het aantal Belgisch Witblauw-inseminaties groeit al langer. Zo registreerde CRV in boekjaar 2015-2016 nog slechts 268.000 eerste inseminaties met dit ras. Op kalververzamelplaatsen ligt het aandeel Witblauw-kalveren, stier en vaars, tussen de 40 en 50 procent.

Gevolg van fosfaatrechten

De toenemende populariteit van kruislingen heeft te maken met de introductie van fosfaatrechten in de melkveehouderij. Dit stimuleert melkveehouders om de jongveestapel klein te houden en jaarlijks een beperkt aantal vaarskalveren op te fokken.

Het insemineren met Belgisch Witblauw van koeien waarvan de melkveehouder geen vaarskalf wil aanhouden heeft als motivatie dat kruislingkalveren meer opbrengen dan zuivere Holstein-kalveren. Het verschil bedraagt al gauw zo'n 100 tot 125 euro, zowel bij stier- als bij vaarskalveren.

Bij luxere en zwaardere kruislingkalveren is het prijsverschil nog groter. Een mooi geblokt Witblauw-kruislingstierkalf brengt al gauw 250 euro op.

Betere voederconversie

Jarenlang wist de vleeskalverhouderij wel weg met het aanbod kruislingkalveren. De dieren zijn luxer van vlees en daarvoor was altijd markt. Een bijkomend voordeel van kruislingkalveren is dat ze een gunstiger voederconversie hebben en een betere verhouding hebben tussen vlees en been. Kalverintegraties werken met kalverhouders die zich hebben gespecialiseerd in het mesten van kruislingen.

Door de sterke groei van het aanbod lukt het echter niet meer om alle kruislingkalveren in Nederland te plaatsen en te verwaarden. Een toenemend aantal kruislingkalveren gaat rechtstreeks vanaf de kalververzamelplaats op transport naar afnemers in het buitenland. Het gaat om tienduizenden kalveren per jaar. Vooral in Italië en Spanje zijn Nederlandse kruislingkalveren gewild. Maar ze gaan ook naar België en Portugal.

Zie ook de prijsontwikkeling van nuka’s op de marktpagina’s van Nieuwe Oogst


De laatste maanden staat de afzet en prijsvorming bij de kruislingkalveren onder druk. Dit heeft alles te maken met de tegenvallende opbrengsten in de vleeskalversector. De stroeve afzet van kalfsvlees komt juist het meest tot uiting bij het luxere vlees van kruislingkalveren.

Integraties houden zich mak

De tegenvallende vleeshandel en -prijzen maakt dat de kalverintegraties behoorlijk mak zijn bij de inkoop van nuka's. Daardoor staan de prijzen van nuchtere kalveren onder druk. Die druk is bij de kruislingkalveren groter dan bij de Holstein-kalveren.

Het afgelopen half jaar is het prijsverschil tussen kruislingkalveren en Holstein-kalveren met een paar tientjes afgenomen. Deze afname was waarschijnlijk groter geweest zonder de exportmarkt voor kruislingkalveren.

Veehandelaren melden dat ze kruislingkalveren voor export nog steeds goed kwijt kunnen. Melkveehouders adviseren om wat minder gebruik te maken van Belgisch Witblauw bij het insemineren, is volgens handelaren dan ook echt niet nodig. Ze verwachten dat de enigszins afwachtende houding vanuit de Nederlandse vleeskalversector tijdelijke is en stellen dat de exportvooruitzichten goed blijven.

Vooralsnog leidt het optimisme van de handelaren niet tot prijsstijgingen. Al vier weken lang is de prijs van nuchtere kalveren, ook die van kruislingkalveren, stabiel.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer