Samen+slimmer+boeren
Column
© STUDIO KASTERMANS

Samen slimmer boeren

Boer Boy – mijn buurman en collega - is een van de veertien boeren die meedoen aan de Nieuwe Boerenfamilie: een platform dat innovatie in de Nederlandse landbouw aanmoedigt door samenwerking tussen boeren en niet-boeren te stimuleren.

In een programma van negen maanden worden agrariërs gekoppeld aan architecten, ambtenaren, chef-koks, ontwerpers, marketeers en al die anderen die samen op zoek willen naar haalbare, logische en duurzame hervormingen. Want, zoals geschreven staat op de website: 'Verandering komt niet van de boer alleen – voedsel is van ons allemaal.' Leuk.

Al moet ik eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie ook een beetje sceptisch was, zéker toen ik werd uitgenodigd om een dagje mee te doen. Moest ik echt een dag in een zaaltje zitten praten over kansen en uitdagingen? Had dat nut? Ik wilde zo graag op het erf zelf van start. Het zou mooi weer worden, de kinderen waren uit logeren en we hadden de voorbije maanden al zó veel gebrainstormd. Werken wilde ik. Niet praten, póetsen. Toch ging ik mee, gelukkig.

In de meest creatieve ruimte – denk aan discobollen, planten, stellingkasten – van Eindhoven zaten een kippenboer, een varkensboer, akkerbouwers, sojaboeren en melkveehouders. Allemaal vol energie en zin om hun bedrijf een duw richting toekomst te geven.

Moest ik echt een dag in een zaaltje zitten praten over kansen en uitdagingen?

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Ervaren designer Beatrijs leerde ons daarbij een nieuwe vaardigheid: reframing. Neem een hooivork: uit welk materiaal bestaat deze en wat voor vorm heeft hij? Ben je hier blij mee of heb je door dagelijks gebruik ervaren dat een andere vorm handiger zou zijn? Je pelt een product als het ware af om vervolgens te kunnen hervormen.

Beatrijs: 'Bedenk altijd eerst waarom je iets wilt veranderen. Pas daarna ga je bedenken hoe je dat gaat doen.' Klinkt droog, maar al na een paar keer oefenen merkten we dat je er anders van leert denken.

Met een concreet, uitgewerkt plan op papier sloten we ons aan het eind van de dag aan bij de boerenborrel. Vakgenoten onder elkaar, uitgelaten. Nieuwsgierig naar elkaars bedrijven. Te waardevol om voor thuis te blijven. En nu aan het werk.

Bekijk meer over:

Burgerbemoeienis Algemeen
Vanuit een oude Renault 4 Biologische landbouw
'Deze heeft ballen' Biologische landbouw
Krijgen die kalfjes wijn? Multifunctionele landbouw
Afscheidslied (wijze: Het slijperswiel) Multifunctionele landbouw
Wonen in een schilderij Multifunctionele landbouw
Dilemma over deelnemer Multifunctionele landbouw
Persoonlijke persconferentie Multifunctionele landbouw

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  20 %
 • Maandag
  9° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 6°
  50 %
Meer weer