Fleuroselect+verscherpt+controle+op+vermeerdering
Nieuws
© Vidiphoto

Fleuroselect verscherpt controle op vermeerdering

Veredelaars van pot- en perkplanten, verenigd in Fleuroselect, verscherpen de controle op illegale vermeerdering van hun planten.

De Fleuroselect-leden voeren steekproefsgewijze controles in bij kwekers en hebben een tiplijn ingesteld waar mensen verdachte vermeerderingsactiviteiten kunnen melden. De Royalty Administration International zal onder meer kwekers bezoeken om na te zien of het aantal volgroeide planten overeenkomt met het aantal geleverde stekken aan het bedrijf.

'Het is in het belang van de gehele productie- en distributieketen dat er alleen planten op de markt komen waarvoor royalty's zijn betaald', zegt voorzitter Karol Pawlak van Fleuroselect. In de praktijk komt het voor dat jonge planten worden getopt om vervolgens de stekjes te laten bewortelen.

Boete

Volgens Pawlak komt veel stekmateriaal van variëteiten die wettelijk beschermd zijn door het kwekersrecht en waarover royalty's moeten worden betaald. 'Zonder deze inkomsten kunnen veredelaars de investeringen niet opbrengen voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, met als gevolg dat er geen innovaties op de markt komen.'

Als uit inspectie blijkt dat een bedrijf zich aan illegale vermeerdering schuldig heeft gemaakt, volgt er een naheffing voor de royalty's plus een boete, aldus Pawlak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer