Boer+betaalt+Wetterskip+1%2C7+procent+meer
Nieuws
© Archief

Boer betaalt Wetterskip 1,7 procent meer

Agrarische bedrijven in Friesland en het Groningse Westerkwartier betalen volgend jaar 1,7 procent extra aan waterschapslasten. Dat laat Wetterskip Fryslân weten.

Huishoudens met een eigen woning gaan gemiddeld 1,2 procent meer betalen. Een boer die dit jaar ruim zo'n 4.500 euro belastinggeld betaalde, moet voor komend jaar rekenen op een lastenverzwaring van zo'n 77 euro.

Ruim 27 miljoen euro trekt het Wetterskip volgend jaar uit voor het verbeteren van de water aan- en afvoer voor landbouw en natuur en maatregelen die bijdragen aan de waterkwaliteit. Het geld gaat naar vervanging en renovatie van gemalen en stuwen, aanleg van waterberging, vispassages en natuurvriendelijke oevers. De toename van steeds forsere hoosbuien vraagt daarbij wel om een nieuwe aanpak, aldus het dagelijks bestuur.

Samen met inwoners, overheden en organisaties wil het waterschap op zoek naar slimme oplossingen om schade door wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Overstromingen en wateroverlast

Wetterskip Fryslân besteedt komend jaar een dikke 24 miljoen euro aan projecten om overstromingen en wateroverlast tegen te gaan. Naast lopende dijkprojecten op Ameland en langs de Waddenkust start het waterschap met de voorbereiding voor de verbetering van de Lauwersmeerdijk en de dijkverbetering Koehool-Lauwersmeer.

Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân bespreekt de conceptbegroting 2017 op maandag 28 november in een commissievergadering. Dinsdag 13 december beslist het algemeen bestuur definitief over de begroting.

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer