Dierlijke+genenbankcollectie+flink+aangevuld
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Dierlijke genenbankcollectie flink aangevuld

De genenbank van CGN is afgelopen jaar flink aangevuld. Zo is erfelijk materiaal van Nederlandse Trekpaarden en Friese paarden, Zwartbles schapen en Nederlandse Witte, Bonte en Toggenburger geiten aan de collectie toegevoegd.

Verder is de genenbank met diverse runderrassen uitgebreid, meldt Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Maar ook door snapshots van varkens- en rundersperma vanuit het fokkerijbedrijfsleven groeide de collectie. Het CGN bewaart sperma van Nederlandse landbouwhuisdierrassen om zoveel mogelijk genetische diversiteit veilig te stellen.

CGN beheert anno 2019 genenbankcollecties van runderen, varkens, paarden, schapen, geiten, pluimvee en kleindieren. Een afspiegeling van zowel zeldzame rassen als veelgebruikte, commerciële rassen.

Doelstellingen

Een van doelstellingen van de genenbank is om door opslag van genetisch materiaal een 'brandverzekering' te zijn voor zeldzame rassen. 90 procent van de 144 rassen in Nederland hebben de risicostatus 'kritiek', 'bedreigd' of 'kwetsbaar', meldt CGN.

Maar daarnaast wil het centrum zich inzetten om het fokkerijbedrijfsleven te stimuleren om een back-up op te slaan van niet-zeldzame, commerciële populaties in de genenbank. Dat geldt tevens voor het gericht uitgeven van genetisch materiaal ter ondersteuning van de fokkerij van zeldzame rassen of voor onderzoek.

Inseminatiedoses

De genenbank bevat nu materiaal van tien verschillende diersoorten, bijna 8.500 donoren en een kleine 350.000 inseminatiedoses verzameld vanaf 1966. Het complete overzicht van materiaal in de genenbank per diersoort is te vinden bij CGN.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer