Agroloket+dreigt+te+verstoffen+bij+Economische+Zaken
Nieuws
© Dirk Hol

Agroloket dreigt te verstoffen bij Economische Zaken

Het gaat niet goed met het digitale Agroloket. Daar kunnen boeren en tuinders knelpunten in de regeldruk melden. Initiatiefnemer Helma Lodders (VVD) stelt vast dat het lastig te vinden is bij het ministerie van Economische Zaken en dat enkele onderdelen niet meer werken.

Het Agroloket voor boeren, tuinders en vissers is eind 2017 geopend. Het idee kwam van Kamerlid Lodders. Ze overtuigde toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam ervan dat het goed zou zijn om ondernemers de gelegenheid te geven op een eenvoudige manier onnodige regeldruk en belemmeringen bij innovatieve investeringen te melden. Suggesties ter verbetering zijn ook welkom bij het Agroloket.


Lodders stelt nu vast dat het niet goed gaat met het Agroloket. Het lijkt erop dat er amper meldingen binnenkomen. Dat kan er mee te maken hebben dat het een onderdeel is van de relatief onbekende website Ruimte in regels voor groene groei van het ministerie van Economische Zaken. De VVD had indertijd gevraagd om 'een gemakkelijk vindbaar loket'.

Links werken niet

Bovendien stelt het Kamerlid vast dat enkele links op de website niet werken en dat een aantal documenten ontbreekt. In tegenstelling tot andere onderdelen van de website geeft het Agroloket geen overzicht van de belemmeringen of knelpunten die zijn aangemeld en is er ook geen informatie over de afhandeling te vinden.

Voor Lodders is de situatie aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan LNV-minister Carola Schouten, de rechtsopvolger van staatssecretaris Van Dam. Ze wil onder meer weten op welke manier en hoe vaak het Agroloket vorig jaar onder de aandacht van boeren, tuinders en vissers is gebracht. Maar ook waarom nog steeds een emailadres wordt gebruikt van het voormalige ministerie van Economische Zaken. Dat is inmiddels omgevormd tot het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Onder de aandacht brengen

'Bent u voornemens om het Agroloket op uw eigen website te vermelden, zodat boeren, tuinders, vissers en andere ondernemers uit de keten dit loket makkelijker kunnen vinden', vraagt het Kamerlid aan minister Schouten. 'En bent u tegelijkertijd bereid om bij deze gelegenheid het Agroloket weer actief onder aandacht van de sector te brengen?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer