Onderzoek+maakt+fruitschimmels+beter+beheersbaar
Nieuws
© William Hoogteyling

Onderzoek maakt fruitschimmels beter beheersbaar

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben maatregelen voor de beheersing en preventie van schimmels in appel- en perenboomgaarden in kaart gebracht.

Een deel van het onderzoek is samengebracht in een proefschrift waarop WUR-onderzoeker Marcel Wenneker maandag promoveert. Belangrijke bevinding in het onderzoek is de identificatie van twee schimmelsoorten die vruchtrot in bewaarcellen veroorzaken.

Het betreft Fibulorhizoctonia psychrophila, de veroorzaker van lenticelspot bij appels en peren en Cadophora luteo-olivacea, de veroorzaker van visogen bij peren. Wenneker verklaart dat in het onderzoek is vastgesteld dat concentraties van deze schimmels in boomgaarden zijn terug te vinden in bladresten, vruchtmummies en dode onkruiden.

Preventieve maatregelen

De veroorzakers van bewaarrot infecteren de vruchten veelal in het groeiseizoen en gaan daarna in een rustfase. Pas na enkele maanden bewaring veroorzaken ze de symptomen. Wenneker legt uit dat kennis van de epidemiologie van de betreffende schimmels essentieel is om preventieve maatregelen te ontwikkelen.

'Hiermee moet het lukken om het risico op vruchtinfecties in de boomgaard te verminderen. De bestrijding van bewaarrot zal uit een opeenvolging van maatregelen moeten bestaan. Daarbij hoort het uitvoeren van bespuitingen op het juiste moment en ook het verwijderen van de belangrijkste infectiebronnen uit de boomgaard', aldus Wenneker.

Vruchtboomkanker

In het WUR-onderzoek is verder ook gezocht naar een strategie om vruchtboomkanker, veroorzaakt door de schimmel Neonectria ditissima, te beheersen. De onderzoekers ontwikkelden onder meer een nieuwe methode om in de kwekerij jonge fruitbomen te onderzoeken op de aanwezigheid van de betreffende schimmel.

Wenneker vertelt verder dat ook een beter inzicht is verkregen in het resistentieniveau van appel- en perenrassen tegen vruchtboomkanker. 'Hiervoor infecteerden we bladlittekens en kunstmatige wondjes met schimmelsporen. De mate van groei van de kankers geeft vervolgens een goede voorspelling van de vatbaarheid van de verschillende rassen.' Deze systematiek kan door veredelaars worden toegepast om bij het kruisen van nieuwe rassen in een vroeg stadium al iets te kunnen zeggen over de gevoeligheid voor vruchtboomkanker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zondag
  10° / 8°
  50 %
 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer