'Japanners willen alleen het neusje van de zalm'

Japan is een aantrekkelijke exportmarkt voor agrarische producten uit Nederland. Japanners zijn echte foodies, maar stellen hoge eisen aan hygiëne en kwaliteit.

%27Japanners+willen+alleen+het+neusje+van+de+zalm%27
© Johan Wissink

Witlofteler Roel Spruit uit Nibbixwoud doet al sinds 2002 zaken in Japan. Jaarlijks exporteert hij zo'n 10 procent van zijn witlofpennen en wekelijks tussen de 1.000 en 2.000 kilo witlof.

Spruit heeft ervaring met de hoge eisen die zijn Japanse afnemers stellen. Voor hun worden alle witlofkropjes apart verpakt en moeten de pennen gewassen en 100 procent grondvrij worden afgeleverd. 'Hierin verwacht ik door akkoord weinig versoepeling', zegt Spruit.

Invoerrechten hebben ook weinig invloed op zijn afzet in Japan. Het zijn vooral de vliegkosten voor de witlof – de pennen gaan gekoeld per schip – die een grote invloed hebben op de kostprijs daar. Dalen de vliegkosten, dan ziet Spruit wel kansen om meer groente naar Japan te exporteren. 'Het moet het neusje van de zalm zijn. Ze eisen een betrouwbare en goede kwaliteit.'

50 ton premium kaas naar Japan

De ervaring van Spruit met de andere eetgewoontes van de Japanners – in gerechten zitten vaak een paar blaadjes – wordt gedeeld door exportmanager Gijs Dankers van Cono Kaasmakers. Vanuit Westbeemster gaat er jaarlijks zo'n 50 ton premium kaas naar Japan.

'De grootste markt daar is merkloze smeltkaas dat veel gebruikt wordt in de foodservice. Wij begeven ons met Beemsterkaas in het topsegment. Maar een pond kaas kopen, zoals Nederlanders doen, zal daar niet gebeuren. Daar gaat het om stukjes van 100 tot 150 gram. Wij moeten dus veel consumenten bereiken. Een voordeel is dat Japanners echte foodies zijn en heel nieuwsgierig zijn naar producten uit andere werelddelen.'

Dalende prijzen

Door het nieuwe handelsverdrag zal het Japanse handelstarief voor kaas van gemiddeld 29 procent worden afgebouwd. Als die korting wordt doorberekend aan de Japanse consument, zal de prijs voor kaas daar dalen, laat Dankers weten. 'Al heeft dit in ons marktsegment minder invloed. In de bulkhandel van foliekaas kan het een verschil maken in de concurrentie met bijvoorbeeld Australië.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer