%27Witlofsector+geeft+vorm+aan+verdere+professionalisering%27
5 vragen
© Eigen Foto

'Witlofsector geeft vorm aan verdere professionalisering'

De Nederlandse witlofsector maakt zich op voor de Witlof Biënnale op 27 tot en met 29 september in ons land. Ulko Stoll is namens kennisplatform v/d Grond samen met GroentenFruit Huis en Witlofcoöperatie Witcop betrokken bij de organisatie.

Wat is het doel van deze tweejaarlijkse bijeenkomst?

'De Witlof Biënnale wordt afwisselend gehouden in de meest vooraanstaande witloflanden. Naast Nederland zijn dat België en Frankrijk en sinds enkele jaren ook Duitsland. Belangrijkste doel is internationaal netwerken tussen ketenpartijen en het uitwisselen van kennis. Dit is alweer de vierentwintigste editie met een symposium in Etten-Leur en op de laatste dag een informatiemarkt bij Nature's Gold in Zundert.'

Vanwaar het thema 'Witlof naar 2030'?

'Kijkend naar de toekomst vertalen we de algemene thema's die belangrijk zijn voor de landbouw in het algemeen door naar de witlofsector. Het gaat dan om bijvoorbeeld schaalvergroting, automatisering en de beschikbare arbeid. Ook belangrijk zijn de veranderende eisen van de markt ten aanzien van duurzaamheid en bijvoorbeeld certificering en hoe de sector daar eventueel in de vorm van productvernieuwing op in kan spelen.'

Welke programmaonderdelen verdienen speciale aandacht?

'Tijdens het symposium is er onder meer een item over robotica in de verwerking van witlof. Er is veel interesse om te automatiseren en te investeren in arbeidsefficiëntie, ook vanwege de verwachting dat het aanbod van arbeid steeds beperkter wordt. Verder is er een inleiding van cichoreiverwerker Sensus over de inhoudsstoffen van witlofpennen na de witloftrek. Dit is mogelijk interessant om de reststromen van witloftelers beter te verwaarden.'

Hoe is de stemming in de witlofsector?

'Er wordt in de sector eigenlijk te weinig verdiend om optimaal te kunnen investeren in nieuwe ontwikkelingen. Aan de andere kant zijn er wel degelijk goede perspectieven. Er komt een nieuwe generatie ondernemers die heel actief is om vorm te geven aan de professionalisering van de sector.'

Wat is Nature's Gold voor bedrijf?

'Dat is een prachtig voorbeeld van een modern witlofbedrijf. Op de laatste dag van de Biënnale zijn we daar te gast en bezoekers krijgen ruim de gelegenheid om rond te kijken. Nature's Gold is in tien jaar tijd doorgegroeid tot een productie van 4,2 miljoen kilo witlof op jaarbasis. Het laatste jaar is onder meer geïnvesteerd in een eigen bewaarfaciliteit voor witlofpennen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer