Studenten leveren met scan boeren BodemIdee

Akkerbouwers en melkveehouder moeten nog meer verstand krijgen van de bodem. Drie studenten van HAS Hogeschool voeren daarom een bodemscan bij ze uit.. Dat levert ze een BodemIdee op.

In het veld bekijken ze met de bodemscan onder meer de verdichting, waardes en structuur van de grond. Alle waardes worden bij elkaar gezet, zodat de boer een mooi overzicht krijgt van zijn bodemkwaliteit. 'De boeren krijgen allemaal een BodemIdee', vertelt student Marc van de Bol. 'Dat is cirkel van allemaal taartpunten. Hoe groter de cirkel hoe beter je scoort.'

De studenten gebruiken een penetrometer om de verdichting van de grond te meten. Daarnaast wordt een soilscanner gebruikt voor de grondwaardes. 'We hebben een mengmonster genomen van de grond. En vervolgens scannen we de grond. Op de smartphone krijgen we de uitslag. We zien dat de zuurgraad goed is, maar het organische stofgehalte mag wel iets omhoog.'

Nieuwsgierig

De boeren worden enthousiast, van deze informatie, geef. Van de Bol aan.: 'Ervaring leert ons dat ze nieuwsgierig zijn. Ze komen toch vaak even kijken en zakken dan door de knieën om de structuur van de grond met ons te bekijken. Dus brengt ons BodemIdee wel wat teweeg.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer