Rijdbaarheid+speelt+rol+bij+KWPN+Hengstenkeuring
Achtergrond
© Jacob Melissen

Rijdbaarheid speelt rol bij KWPN Hengstenkeuring

Volle tribunes vorige week bij de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch. Het publiek kon vier dagen lang genieten van keuringen en competities van de vier verschillende types KWPN-hengsten: springpaarden, dressuurpaarden, Gelderse paarden en tuigpaarden. Naast functionaliteit, vermogen en lichtvoetigheid speelt rijdbaarheid een rol.

Het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland (KWPN-paard) moest in het verleden in de eerste plaats een mooi paard zijn en daar werd te lang te strak aan vastgehouden.

In de hippische sport gelden andere wetten. Daar is de winnaar van de Grote Prijs van Aken het mooiste paard, maar vaak niet exterieurmatig. Het is de prestatie die telt. Naast functionaliteit, vermogen en lichtvoetigheid heeft rijdbaarheid een plek in de jurywaardering gekregen.

Springpaarden

De kampioen van de springpaarden, Kannan Jr, is van deze visie de typische exponent. Het is een atletisch paard met een daaraan gekoppeld uiterst functioneel exterieur. Steeds opnieuw met veel afdruk en met een goede techniek springend. Zijn moeder Van Meta, waar in de mondiale top presterende vaders achter zitten als Quick Star en Galoubet, springt ook internationaal.

Kampioen Kremlin MD heeft de charme van een jachtluipaard

Zijn overgrootmoeder Cemeta is de moeder van de Voltaire-zoon Kannan, die al vele jaren in de top van de WBFSH ranking (zevende) is te vinden. De vader van Kannan Jr is Cornet Obolensky en die staat vierde in deze ranking. Cornet verenigt het beste van Holstein (Clinton) en het KWPN (Heartbreaker) in zich.

Dressuurpaarden

Bij dressuurpaarden spelen charme en het aansprekende type nog wel degelijk een rol. In de wedstrijdring beoordeelde de jury Governor vaak net even lager dan zijn leeftijdsgenoot Glock's Toto Jr. In de kampioenskeuring van de jonge hengsten verwees Governor echter de Glock's Toto Jr-zoon Kostolany B naar de derde plek.

Kampioen Kremlin MD beschikt over dat mooie type, en in draf en galop toonde hij aan veel kracht te hebben. Dit gecombineerd met lichtvoetigheid gaven hem de charme van een jachtluipaard.

Zijn vader Governor heeft de legendarische Totilas als vader en de moeder van Governor, Orleans, heeft als vader de al even legendarische Jazz. In de moederlijn van Kremlin zien we Rousseau (v. Ferro), United en Gribaldi. Een bundeling van dressuurgenen die de naam Kremlin volledig verklaart. Waar anders dan in het Kremlin komen op macht beluste genen zo samen.

Tuigpaarden

Ook bij de selectie van jonge tuigpaardhengsten gaf de prestatie de doorslag. Drievoudig winnaar van de Oregon Trofee Eebert tekende voor het vaderschap van kampioen Kentucky, die zich met een subliem gebruik van het achterbeen presenteerde. Daarnaast toonde Kentucky zich met veel balans dravend een ruim grijpend voorbeen.

Toch is er een probleem bij deze kampioen. Vader Eebert heeft Atleet als vader en zijn vader is Patijn. De moeder van Eebert is Veldine, die Manno als vader heeft. De moeder van Kentucky, Gwendoline, heeft ook Manno als vader. Haar moeder Wendoline heeft als vader Patijn. Het begint in de tuigpaardfokkerij dus steeds smaller te worden qua bloedvoering.

Gelderse paarden

In het KWPN is de fokkerij van het Gelders paard verworden tot een marginaal gebeuren. De jury wees voor het verrichtingsonderzoek drie hengsten aan, waarvan Karolus Magnus (Habanna x Alexandro P) tot kampioen werd uitgeroepen. Wat deze drie hengsten nog gemeen hebben met het Gelderse paard, is voor de liefhebbers van deze fokrichting een raadsel.

De KWPN Hengstenkeuring is ook een plaats waar handel wordt gedreven, met een veiling van spring- en dressuurhengsten. De jonge dressuurhengsten brachten gemiddeld 35.000 euro op. De duurste werd met 75.000 euro een zoon van Jazz uit een moeder van Totilas.

90.000 euro

De jonge springpaarden veranderden gemiddeld voor 25.000 euro van eigenaar. Hier was de duurste een zoon van Dallas VDL x Quality Time, die bij 90.000 euro de hamer hoorde vallen.

Hoeveel paarden er daadwerkelijk van eigenaar zijn veranderd, blijft de grote vraag, net als de vraag hoeveel de Deen Andreas Helgstrand voor zowel de kampioen als de reservekampioen van de dressuurpaarden, die niet voor de veiling waren aangeboden, heeft betaald. Ook de als vijfde in deze kampioenskeuring eindigende Knock-Out is door Helgstrand aangekocht.

Klantgericht denken

Prestatie verankerd in de genen zowel aan vaders- als aan moederszijde lijkt nog meer dan in het verleden de selectiekoers van het KWPN te zijn geworden. Noodzakelijk, omdat de vooraanstaande positie die het KWPN vele jaren innam, wordt bedreigd. In het springen door zowel het Belgische SBS als het BWP en in de dressuur door Hannover, Oldenburg en de Denen. Maar er is nog iets: klantgericht denken.

De voorzitter van de hengstenkeuringscommissie springen Cor Loeffen verwoordde het als volgt: 'We moeten paarden fokken waar we ruiters op topniveau en in de breedtesport blij mee maken. We krijgen steeds meer mensen met paarden die in hun jeugd geen omgang hadden met paarden. We moeten paarden fokken die de bereidheid hebben zich aan te passen aan de mens.'

Dat moet de reden zijn geweest dat sommige te opgewonden standjes te licht werden bevonden om doorgestuurd te worden naar de volgende etappe in het selectieproces, het verrichtingsonderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
Meer weer