'Houd bij tekenen aardappelcontract rekening met eigen kostprijs'

Dit is de tijd van het jaar dat telers en aardappelverwerkers bezig zijn met het sluiten van contracten. 'Het is een individuele keuze, waarbij telers rekening moeten houden met hun eigen kostprijs', zegt Adrie Bossers, voorzitter van LTO-werkgroep Consumptieaardappelen en uien.

%27Houd+bij+tekenen+aardappelcontract+rekening+met+eigen+kostprijs%27
© ZLTO

Wat is de kostprijs van een kilo aardappelen?

'De kostprijs is voor iedere teler anders en bijna net zo persoonlijk als een vingerafdruk. Dat heeft onder andere te maken met grondsoort, bewaarkosten, opbrengst en de prijs van hulpstoffen. Er zijn voorbeelden dat de afgelopen tien jaar de kostprijs van aardappelen met zo'n 1.000 euro per hectare is gestegen, omgerekend 2 cent per kilo. Dat moet je meewegen in de besluitvorming.'

'Boeren moeten bij prijsafspraken individueel hun keuze maken en oppassen voor kuddegedrag'

Adrie Bossers, LTO-werkgroep Consumptieaardappelen en uien

Deze discussie heeft te maken met vorig jaar?

'Ja. Afgelopen zomer hadden we te maken met droogte en hoge temperaturen. Dat zorgde voor lage opbrengsten en grote verschillen. Telers die konden beregenen, hebben veel extra kosten gemaakt. In de prijs kwam dat lang niet altijd tot uitdrukking, want 75 tot 80 procent van de aardappelen is voor aanvang van de teelt al vastgelegd.'

Akkerbouwers moeten eigenlijk meer aardappelen vrij telen?

'Daar doe ik geen uitspraak over. Het is een individuele keuze: vrij, contract of een andere wijze. Bijvoorbeeld aardappeltermijnmarkt of poolcontracten. De keuze moet passen bij de boer en het bedrijf.'

LTO is in gesprek over betere contractvoorwaarden?

'LTO en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie zitten in een proces om de algemene inkoopvoorwaarden te actualiseren. LTO vindt dat de positie van de teler in de keten beter moet zijn dan nu het geval is. LTO kan geen prijsafspraken maken. Boeren moeten individueel hun keuze maken en oppassen voor kuddegedrag.'

Gaat het dit jaar met de contractprijzen voor aardappelen de goede kant op?

'De eerste marktpartijen sluiten contracten af met prijzen die circa 1,5 cent per kilo hoger liggen dan vorig jaar. Dat klinkt goed, maar we moeten ons realiseren dat we vorig jaar te maken hebben gehad met een prijsdaling van meer dan een cent, ten opzichte van 2017. Die daling is nu goedgemaakt, maar is dat voldoende? Wees je daarom bewust van waar je de handtekening onder zet.'

In België krijgen telers 3 cent per kilo meer.

'Daar zien we de laatste jaren een sterke groei in de aardappelverwerking. Daar gaat een zuigende werking van uit. Er is veel vraag naar aardappelen. Het is dan ook geen verrassing dat België meer de prijs zet dan Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer