%27Contracttelers+moeten+niet+mopperen%27
Achtergrond
© Han Reindsen

'Contracttelers moeten niet mopperen'

Van de circa driehonderd fritesaardappeltelers die deelnamen aan de enquête die Nieuwe Oogst onlangs hield onder telers en akkerbouwers, heeft 60 procent teeltcontracten afgesloten voor maximaal de helft van de te oogsten hoeveelheid. 15 procent heeft contracten afgesloten voor 50 tot 70 procent van die hoeveelheid en een kwart voor meer dan 70 procent.

Bij de leveringsplicht gaat het bij 46 procent van de telers om 0 tot 20 ton per hectare, bij 18 procent om 20 tot 30 ton en bij 20 procent om 30 tot 40 ton. Daarnaast moet 11 procent 40 tot 50 ton leveren en 5 procent meer dan 50 ton per hectare.

Meerdere telers wijzen erop dat het ieders eigen keus is om vrij of onder contract te telen. ‘Iets verkopen wat je nog niet hebt, blijft te allen tijde zeer risicovol’, zegt een teler. Een collega: ‘Contracttelers weten vooraf waar ze aan beginnen. Je moet dan niet mopperen.’

Er zijn telers die het zinvol vinden om naar de contractvoorwaarden te kijken. Vooral om problemen in de nabije toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, zo blijkt uit de reacties. ‘Probeer een constructieve discussie te voeren over de contractvoorwaarden. Laten we proberen de regie in de ketens terug te krijgen’, schrijft een teler.

• Lees ook: Veel zorgen over laag of negatief inkomen

Geen contract tekenen, is soms uit principe. ‘Ik ben een vrije ondernemer. Als ik voor een fritesfabriek wil werken ga ik daar solliciteren, in plaats van een wurgcontract te tekenen. Wat mij betreft dus geen enkele compassie met contractboeren. Ze wisten waar ze voor tekenden.’

'Gecalculeerde risico's'

Een collega is het daarmee eens. ‘Boeren zijn veelal volwassen mensen en dus verantwoordelijk voor hun acties. Het tekenen van contracten die onder normale omstandigheden al amper kostendekkend zijn, maar onder deze omstandigheden funest uitpakken, behoren tot de gecalculeerde risico’s die je als ondernemer met je volle verstand neemt.’

Het zou in zijn ogen een schande zijn als deze telers de hand boven het hoofd wordt gehouden, nu deze contracten worden opengebroken. ‘Dit is ondernemersrisico zoals we in 1976, 1983 en 2001 hebben gehad, om maar een paar droge jaren te noemen. Niks aan de hand dus!’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer