Voorwaarden+MIA+en+Vamil+2018+zijn+bekend
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Voorwaarden MIA en Vamil 2018 zijn bekend

Het vastleggen van CO2 door de tuinbouwsector staat in 2018 voor het eerst op de Milieulijst van de overheid. Ondernemers die er in investeren, kunnen daardoor rekenen op fiscaal voordeel.

De Milieulijst 2018 is donderdag gepubliceerd in de Staatscourant. De lijst geeft aan welke investeringen in duurzame technieken volgend jaar in aanmerking komen voor Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).

In totaal is voor beide regelingen komend jaar een bedrag van 139 miljoen euro beschikbaar. In vergelijking met dit jaar zijn verschillende aanpassingen doorgevoerd door de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën, na overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Circulaire economie

Circulair ondernemen is net als in voorgaande jaren een belangrijk thema. Nieuw op de Milieulijst is het vastleggen van CO2 als grondstof voor de chemische industrie of tuinbouwsector. Dit zorgt voor het sluiten van kringlopen en levert een bijdrage aan de realisatie van de klimaatafspraken.

Een ander belangrijk thema binnen MIA en Vamil is duurzame innovatie in land- en tuinbouw. Investeringen in duurzame stallen en kassen komen in aanmerking voor deze regelingen.

Erfafspoeling

Investeringen die nodig zijn voor een certificaat op grond van de Maatlat Schoon Erf komen eveneens in aanmerking. De Maatlat is een initiatief van de sector en maakt het mogelijk ondernemers die maatregelen nemen tegen erfafspoeling financieel te ondersteunen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer