Tulpenboom uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2019

De tulpenboom of Liriodendron tulpifera is Boom van het Jaar 2019. Bij de verkiezing tijdens de kennisdag van LTO Bomen en Vaste Planten kreeg de tulpenboom donderdag 60 procent van de stemmen.

Tulpenboom+uitgeroepen+tot+Boom+van+het+Jaar+2019
© Jan van Liere

Sinds twintig jaar benoemt de boomkwekerijsector een boom van het jaar. De afgelopen acht jaar ligt het initiatief daarvoor bij LTO Cultuurgroep Laanbomen. Tijdens de LTO-kennisdag kunnen de aanwezige boomtelers kiezen uit drie genomineerde bomen.

Naast de tulpenboom waren ook de Japans Kaukasische els of Alnus speathii Spaeth en de trompetboom of Catalpa bignonoides voorgedragen. De laatste twee bomen kregen respectievelijk 24 en 16 procent van de stemmen. Daarmee is de tulpenboom volgens de LTO-cultuurgroep de overtuigende winnaar.

Schaduwgevende bomen

Voor 2019 is het thema schaduwgevende bomen. Cultuurgroep Laanbomen koos voor dit thema omdat de zomers warmer worden en er in steden steeds meer behoefte is aan ruimte voor afkoeling en schaduw. Voorwaarde voor deelname was dat de bomen gezond groeien, in een groot deel van Europa toepasbaar zijn en in voldoende mate beschikbaar.

De gewone tulpenboom is afkomstig uit Noord-Amerika en genoemd naar de tulpvormige groenig-oranje bloemen die zich wat tussen het blad verschuilen. De bloei komt pas op latere leeftijd. Deze soort vormt uiteindelijk een grote boom, die wel tot dertig meter hoogte kan reiken. De bloemen zijn heel bijzonder en lijken wat op tulpen, vandaar ook de naamgeving.

Geen magnolia

Veel mensen denken bij tulpenboom dat het om een magnolia gaat, maar de Nederlandse naam voor magnolia is beverboom. De Liriodendron behoort wel tot de familie van de Magnoliaceae waar dus ook de magnolia's onder vallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer