Joskin viert jubileum met blik op toekomst

Vierhonderd gasten waren vorige week in het Belgische Soumagne voor het vijftigjarig jubileum van de Belgische machinefabrikant Joskin. Grondlegger Victor Joskin sprak niet zozeer over het verleden, maar richtte zijn blik op de toekomst.

Joskin+viert+jubileum+met+blik+op+toekomst
© Han Reindsen

Enkele kernpunten van Joskin waren gericht op de serieproductie in de fabrieken. Hij wil de productiekosten terugdringen en de omzet de komende jaren met 10 procent per jaar laten stijgen. Dat wil hij realiseren door efficiënter gebruik te maken van de automatische gestuurde machines als lasersnijmachines en lasrobots.

Joskin ziet hiervoor mogelijkheden door meer machines in serie te gaan bouwen van minimaal dertig tot vijftig stuks. Immers, bij het programmeren van deze automatische bediende machines kan het bedrijf met dezelfde moeite 150 in plaats van tien onderdelen produceren. Hiermee hoopt Joskin de prijzen van de producten op een relatief laag niveau te kunnen houden.

Serieproductie

De laatste maanden heeft de ondernemer veel aandacht besteed aan de productieprocessen en zijn bepaalde afdelingen uitsluitend bestemd voor serieproductie. Om de markt alvast te prikkelen, hield de fabrikant een jubileumactie waarbij elf verschillende machines voor een jubileumprijs werden aangeboden.

De wereld van de landbouwmechanisatie wordt door enkele grote wereldspelers gedomineerd, die het niet nalaten om anderen op te kopen

Didier Joskin, Belgische landbouwmachinefabrikant Joskin

Gekoppeld aan de serieproductie wil Joskin naar de dealers en klanten meer duidelijkheid brengen in de prijsvorming. Via advertenties en websites wil Joskin nettoprijzen weergeven die dicht bij de prijs voor de eindgebruiker liggen.

Joskin wil met het bouwen van machines in serie efficiënter gebruikmaken van lasersnijmachines en lasrobots.
Joskin wil met het bouwen van machines in serie efficiënter gebruikmaken van lasersnijmachines en lasrobots. © Han Reindsen

Noviteiten

Joskin greep het vijftigjarig jubileum aan om een paar noviteiten te lanceren. Een ervan was de Silo-Space 2, een serie silagewagens met vier modellen van 44 tot 54 kuub inhoud (met kop 48 tot 59 kuub).

Het belangrijkste nieuws is dat het tweedelige chassis is vervangen door een eendelig chassis. Hierbij rust de laadbak direct op een zelfdragend frame. Het voordeel hiervan is dat het gewicht is verlaagd en de bakhoogte 20 centimeter hoger is geworden. Daardoor is het volume van de bak verhoogd.

De nieuwe Silo-Space 2 silagewagen heeft een grotere inhoud en de lossnelheid ligt 20 procent hoger.
De nieuwe Silo-Space 2 silagewagen heeft een grotere inhoud en de lossnelheid ligt 20 procent hoger. © Han Reindsen

Meer inhoud

Tevens is de voorwand iets schuiner gezet, waardoor de inhoud eveneens groter wordt. De verzinkte voorwand is vervangen door een gespoten en geperforeerde voorwand, waardoor bij avond de lichten van de trekker door weerspiegeling minder verblinden.

Het tandemonderstel is gemonteerd op twee onafhankelijk hydraulische ophangingen, waardoor oneffenheden worden verdeeld over vier wielen en waardoor stabieler en rustiger rijgedrag wordt verkregen. De lossnelheid van de Silo-Space 2 ligt 20 procent hoger dan bij de voorgaande modellen.

Mesttank

Hetzelfde idee is bij de Volumetra mesttank doorgevoerd: een geïntegreerd chassis met een lichter eigen gewicht. Dit gaat niet ten koste van de kwaliteit van de tank. Vanwege de hogere snelheden van moderne trekkers zijn een goede stevigheid en stabiliteit belangrijk.

Naast het vijftigjarig jubileum was het ook dertig jaar geleden dat Joskin de Scalper snijverdeler ontwikkelde voor mestinjecteurs. Mesttransport en -verwerking vormen nog steeds een kernactiviteit van het merk. Nieuw is de Pendislide Pro, een boom met sleufkouters leverbaar in vier werkbreedtes van 12 tot 18 meter.

Stalmeststrooiers

De fabrikant heeft zes stalmeststrooiers: vier met verticale en twee met horizontale walsen. Deze zes strooiers zijn samen leverbaar in 37 verschillende uitvoeringen, van 8 tot 25 kubieke meter inhoud.

Een van de laatste ontwikkelingen is de Siroko. Deze heeft een kleine inhoud, maar is voorzien van nieuw strooiwerk. Bij deze verticale strooiwalsen is de diameter van de strooiwalsen groter. Deze geven een betere verdeling en breken het materiaal.

Mesttransport en -verwerking vormen een kernactiviteit van Joskin.
Mesttransport en -verwerking vormen een kernactiviteit van Joskin. © Han Reindsen

Kinderen

De familie Joskin liet weten dat ze blijft doen waar ze goed in is en dat zijn landbouwtransport en mestverwerking. Na vijftig jaar doen Victor Joskin en zijn vrouw Marie-José een stapje en nemen hun zoon Didier en dochters Vinciane en Murielle taken over.

Didier Joskin: 'De wereld van de landbouwmechanisatie wordt door enkele grote wereldspelers gedomineerd, die het niet nalaten om anderen op te kopen. Maar mijn zussen en ik zitten meer dan twintig jaar in het bedrijf en we hebben ons ten doel gesteld dat we een onafhankelijk familiebedrijf willen blijven.'

Victor Joskin begon vijftig jaar geleden als loonwerker
Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Victor Joskin zich als loonwerker liet inschrijven in het handelsregister. Al snel begon hij daarnaast met het repareren van en de handel in landbouwmachines. Vanuit de praktijk kreeg hij steeds meer vraag naar mesttanks waarna hij besloot deze zelf te gaan bouwen, aanvankelijk met toegeleverde tanks. Vanaf 1984 ging Joskin ze zelf bouwen om steeds aan de specifieke eisen van de klanten te kunnen voldoen. De mesttanks maken met 30 tot 40 procent nog steeds het grootste deel uit van het leveringsprogramma. In 2017 werd de 35.000ste tank afgeleverd. De laatste twintig jaar is de Belgische onderneming fors gegroeid. Van 1997 tot 2018 steeg de omzet van 21 miljoen euro tot 98,5 miljoen euro. Het personeelsbestand groeide in dezelfde periode van 123 naar 780 personen. De planning voor de volgende jaren is om ieder jaar met 10 procent te groeien. Dat zou goed zijn voor een omzet van 150 miljoen euro in 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer