Kookboek+geeft+boeren+Land+van+Cuijk+gezicht
Interview
© Studio Van Assendelft

Kookboek geeft boeren Land van Cuijk gezicht

'Goei Gerei' heet het ruim 160 pagina's dikke kookboek dat Robert Hermens van uitgeverij InZaken onlangs lanceerde in het Land van Cuijk. 'Veel inwoners in het Land van Cuijk hebben geen idee hoeveel prachtige producten hier dagelijks uit de stal of van het land worden gehaald.'

Hoe is het idee ontstaan om dit kookboek te gaan maken?

'Samen met Monique Nelson van kookstudio het MoMent in Langenboom zat ik te denken hoe we boeren en burgers beter met elkaar in verbinding zouden kunnen brengen. Daar is uiteindelijk het idee uit ontstaan om het kookboek 'Goei Gerei' te gaan maken.'

Hoe kan een kookboek de kloof tussen boeren en burgers overbruggen?

'Met dit kookboek willen we de verbinding herstellen tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling. Aan de hand van recepten en het verhaal achter ingrediënten leggen we de verbinding. Ondernemers vertellen over de producten die zij produceren en consumenten kunnen deze vervolgens verwerken in de gerechten. Dit kookboek is een tastbaar bewijs van wat we in deze regio maken, kweken, telen en produceren.'

Valt het in de smaak?

'Ik krijg enorm veel positieve reacties en ook veel aanvragen van mensen die nog een exemplaar willen bestellen. Er zijn al 12.000 exemplaren verkocht. Een deel van de opbrengst van 'Goei Gerei' doneren we aan het Smaakcentrum. Deze organisatie zet zich in om kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 in het Land van Cuijk les te geven over gezond en natuurlijk eten.'

Welke rol speelt ZLTO in het Land van Cuijk en bij de totstandkoming van 'Goei Gerei'?

'ZLTO telt drie lokale afdelingen in het Land van Cuijk. Van relatiebeheerder Herman Heuver begreep ik dat 70 procent van alle boeren in deze regio lid is van ZLTO. Dat zijn bijna vijfhonderd bedrijven. Heuver noemt boer-burgerbewustzijn een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Dit kookboek geeft boeren een gezicht en biedt hun de kans om te vertellen wie zij zijn en wat zij doen. Daarom steunt ZLTO dit kookboek.'

Waar kunnen belangstellenden het boek kopen?

'Het boek is onder meer verkrijgbaar in een aantal supermarkten in de regio. Dat is een bewuste keuze, want de meeste burgers komen regelmatig in de supermarkt. De verkoop gaat enorm hard. Ik krijg veel aanvragen van bedrijven uit de regio die het mooi vinden om het boek aan relaties te geven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  80 %
 • Zondag
  23° / 15°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer