Proeftuin+VAB+Elsendorp+krijgt+vorm
Nieuws
© Twan Wiermans

Proeftuin VAB Elsendorp krijgt vorm

Voor de eerste elf initiatieven in de Proeftuin VAB Elsendorp tekenen de betreffende indieners zaterdag een intentieovereenkomst met gemeente Gemert-Bakel en provincie Noord-Brabant.

Daarmee is het licht op groen gezet voor het verder uitwerken van de plannen. Deze plannen variëren van de sloop van stallen, het realiseren van andere bedrijvigheid, het slopen van woningen tot het starten van een camping.

De Proeftuin VAB Elsendorp dient als voorbeeldproject voor de nieuwe Omgevingswet van provincie Noord-Brabant. Inwoners van Elsendorp ontwikkelen samen een gebiedsplan voor kleinschalige en duurzame bedrijvigheid, wonen en recreatie in het buitengebied. Hierbij wordt in eerste instantie geen rekening gehouden met de bestaande regelgeving. Doel is de leefbaarheid van het buitengebied op peil te houden. Er zijn al meer dan dertig plannen in de maak.

Serieus probleem

Akkerbouwer Henri van Summeren ziet veel heil in het pilotproject. 'De toenemende leegstand in het buitengebied is een serieus probleem dat wordt onderschat. Toch liggen er duidelijk genoeg kansen voor het buitengebied van Elsendorp. Als je het samen oppakt, dan kan er veel', zegt hij.

'Ik zie het als één grote ruilverkaveling waarbij je een puzzel legt met mensen met totaal verschillende belangen. Maar het is wel met de achterliggende gedachte 'voor wat, hoort wat'. Je moet in mijn ogen ook dwarsverbindingen leggen om iets te bereiken. Ik ben wars van hokjesdenken. In deze pilot komen de initiatieven niet van bovenaf, maar juist bottom-up. Dat zorgt voor veel draagvlak.'

Alternatieve bedrijvigheid

Een van de opties met perspectief is volgens Van Summeren alternatieve bedrijvigheid in leegstaande stallen of loodsen. 'Dat moet je een serieuze kans geven. Natuurlijk moeten er voorwaarden aan worden gesteld, zodat bestaande boerenbedrijven er niet door worden gehinderd. Maar ik zie liever een wat kleiner bedrijf als buurman dan een burger.'

Zelf is de akkerbouwer fanatiek bezig met de 'energietransitie', zoals hij het zelf noemt. 'We zijn bezig met het opzetten van een stichting of misschien wel coöperatie om mee te kunnen doen aan een postcoderoosregeling of SDE-subsidie. Je kunt de proeftuin van alle kanten benaderen', stelt hij.

Vertrouwen

'Je werkt daardoor samen met veel verschillende mensen met evenveel verschillende belangen en dat vergt soms een lange adem. Je moet eerst een basis leggen en elkaar vertrouwen. Ik krijg er veel energie van.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer