Compost+op+melkveebedrijf+vaak+niet+nodig
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Compost op melkveebedrijf vaak niet nodig

Compost en andere organische meststoffen zijn meestal niet nodig op melkveebedrijven. Melkveehouders voeren met eigen mest en het grasland voldoende organische stof aan. Dat stelt Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV).

Soms is aanvoer wenselijk op permanent bouwland of op nieuw in te zaaien percelen. Dit geldt vooral wanneer deze droogtegevoelig zijn, aldus de commissie, die van diverse ondernemers vragen krijgt de vragen over het nut van compost en andere organische meststoffen.

De aanvoer van effectieve organische stof op melkveebedrijven is over het algemeen ruim hoger dan de norm in het handboek bodem en bemesting voor bouwland van circa 2000 kilo effectieve organische stof (eos) per hectare per jaar. Dit is de organische stof die een jaar na toediening nog over is.

Compenseren

Daarmee is de hoeveelheid eos is dan voldoende om de afbraak van organische stof in de bodem te compenseren. Met een gift van 40 ton runderdrijfmest per hectare wordt deze hoeveelheid al gehaald en daarboven op komt dan nog de eos uit de gewasresten van de mais (circa 675 kilo per hectare), het vanggewas na de mais en de zodeopbouw van het gras. Bij grasland van 3 jaar of ouder is dit bijvoorbeeld 4000 kilo eos per hectare, bij blijvend grasland is deze opbouw nog hoger.

Grasland is een effectieve manier om organische stof in de bodem te krijgen. Om een zelfde hoeveelheid eos in de bodem te krijgen als driejarig grasland moet 80 ton runderdrijfmest per hectare worden toegediend of 20 tot 25 ton compost per hectare. De meeste andere organische meststoffen zijn minder gunstig in gebruik. Zo bevat varkensdrijfmest weinig organische stof en bevat kippenmest veel meer fosfaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer