Minister+onderzoekt+vergoeding+boer+na+drugsafvaldumping
Nieuws
© William Hoogteyling

Minister onderzoekt vergoeding boer na drugsafvaldumping

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken onderzoekt of boeren en natuurbeheerders, die te maken hebben met drugsafvaldumping op hun land, financiële steun kunnen krijgen voor de gemaakte onkosten.

Dat bedrag kan worden gebruikt voor het opruimen van het afval en saneren van de grond. De bewindsvrouw zei dat donderdag toe na vragen van Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). Boeren en natuurbeheerders, die op hun land worden geconfronteerd met afval afkomstig uit drugslaboratoria, moeten dit zelf opruimen.

Omdat het om chemisch afval gaat, kan het voorkomen dat de bodem moet worden gesaneerd. De kosten voor opruimen van het afval kunnen daardoor oplopen tot 20.000 euro per geval. Jaarlijks worden meer dan tweehonderd drugsafvaldumpingen geregistreerd.

Tegemoetkoming

In het verleden is door de overheid geld beschikbaar gesteld om particulieren of particuliere organisaties die werden benadeeld door drugsdumping tegemoet te komen. Het geld dat hiervoor is gereserveerd is niet helemaal opgegaan, maar de de regeling is inmiddels gestopt, waardoor er geen effectief gebruik meer van kan worden gemaakt. Tweede Kamerlid Kuiken stelde voor om de regeling te continueren.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil bekijken of de regeling kan worden voortgezet. Zij zal dit bespreken met de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid. Zij heeft toegezegd hier binnenkort op terug te komen.

Opruimen

Als Ollongren de regeling voortzet, komt zij tegemoet aan de wens van een brede coalitie van organisaties. LTO Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Unie van Waterschappen, de tien grootste plattelandsgemeenten (P10), Natuurmonumenten, FPG (grondeigenaren) en LandschappenNL zien graag dat de overheid bijdraagt aan het opruimen van het drugsafval.

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer