Frysl%C3%A2n+vergoedt+oktoberschade+gans+niet
Nieuws
© DIRK HOL

Fryslân vergoedt oktoberschade gans niet

Provincie Fryslân gaat de oktoberschade van ganzen niet vergoeden. Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten aan LTO Noord-regiobestuurder Peet Sterkenburgh.

Sterkenburgh klom in de pen richting provincie omdat hij vreest voor een tekort aan ruwvoer door de extreem warme en droge zomer, en de terugkerende winterganzen.

• Lees ook: LTO Noord verlangt vergoeding oktoberschade Friese boer

Het provinciebestuur vindt dat er geen reden is voor tegemoetkoming van de schade. Ganzen mogen in het najaar van schadepercelen worden verjaagd met ondersteunend afschot, geeft het aan.

Muizenplaag

Daarbij stelt provincie Fryslân, hebben boeren bij het uitoefenen van hun bedrijf te maken fluctuaties in het weer en klimaat of andere incidentele oorzaken, zoals de muizenplaag twee jaar geleden. 'Dergelijke incidentele schades behoren volgens ons tot het normale ondernemersrisico waarop een ondernemer dient te anticiperen en horen dus niet voor rekening van de overheid te komen.'

Bovendien zijn Gedeputeerde Staten van mening dat nog helemaal niet bekend is in welke mate er schade zal zijn. 'Zoals u weet kwamen vorig najaar de trekganzen pas heel laat aan in Nederland waardoor er in oktober nog nauwelijks schade was en boeren nog gras konden oogsten. Deze situatie kan zich nu weer voordoen', schrijven ze Sterkenburgh.

Teleurgesteld

Sterkenburgh is teleurgesteld over de afwijzing. 'Ik had gedacht dat ze zeker voor de eilanden wel een uitzondering zouden maken. Deze boeren worden het zwaarst getroffen.'

De ganzenschade op vaste wal valt door het warme meer tot nu toe mee, stelt Sterkenburgh. 'Het is een uitzonderlijk jaar, het is nu nog steeds warm. Er is een heleboel gras, maar tot nu toe zijn er weinig ganzen. Als het kouder was geweest, waren ze hier al geweest.'

Voorbarig

Dat hij voorbarig is geweest met het verzoek om uitkering van oktoberschade weerspreekt hij. 'Je moet op zaken voorsorteren. Daarom moet je in de zomer in de pen klimmen.' LTO Noord heeft in meerdere provincies als Overijssel, Gelderland en Groningen verzocht om een vergoeding voor de najaarsschade.

In Zeeland krijgen boeren wel een tegemoetkoming voor schade die na 1 oktober optreedt. Provinciale Staten Zeeland stemden eind september in met een motie van ChristenUnie, SGP, CDA en VVD.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer