%27Tarwe+kwam+dit+jaar+prachtig+droog+binnen%27
Achtergrond
© Koos van der Spek

'Tarwe kwam dit jaar prachtig droog binnen'

Akkerbouwer Bert Waalkens uit Nieuwolda kijkt terug op een mooie tarweoogst. Kwaliteit en opbrengst stemmen de Groningse graanteler positief. Enig optimisme over de prijs maken de verwachtingen optimistisch.

Comfortabel en gemakkelijk typeert Waalkens de tarweoogst. 'We troffen het met superweer. Alles kwam droog binnen en de tarwe is niet gelegerd. Bij andere gewassen hebben we opbrengstderving door de droogte, maar bij het graan niet.'

Waalkens boert op zware klei die goed opdrachtig is, een voordeel ten opzichte van collega-boeren op lichtere gronden in een droog jaar. Hij zaaide dit jaar pas eind februari. 'Op het nippertje kon het nog met wintertarwe en een klein deel zomertarwe. Het begin van het groeiseizoen was goed. Er kwam eenmaal veel water op en daarna volgde de droogte. Kortom: een seizoen met veel tegenstellingen.'
Het dorsen begon vroeger dan normaal. 'Vanaf 25 juli haalden we de tarwe prachtig droog binnen. Op 6 augustus was ik klaar daarmee. Soms beginnen we dan pas. Globaal liggen de hectareopbrengsten tussen de 9 en 10,5 ton, gewoon goed dus.'

Kwaliteit

De kwaliteit is beter dan verwacht. 'Dat had ik niet gedacht bij het vochttekort. De hectolitergewichten liggen tussen 78 en 81. Van eiwitgehaltes heb ik nog geen idee. Dat is voor de voertarwe die wij telen, niet het belangrijkste.'
De ziektedruk was laag, een positieve kant aan de droogte. Schimmelziektes kregen minder kans zich te ontwikkelen. Het bespaarde wat op de behandeling tegen roesten en andere graanschimmels.
De akkerbouwer levert een deel van het graan via de pool van coöperatie Agrifirm en een deel heeft hij helemaal vrij. De prijs is nu al iets hoger dan vorig jaar vlak na de oogst en de verwachtingen van de teler zijn positief.

Bij andere gewassen hebben we opbrengstderving door de droogte, maar bij het graan niet

Bert Waalkens, akkerbouwer in Nieuwolda

Late zaai, mooie opbrengst
Bert Waalkens teelt ongeveer 150 hectare tarwe op zijn bedrijf in Nieuwolda. Op de zware klei van 45 tot 60 procent afslibbaar kwam de tarwe vroeg, droog en met mooie hectolitergewichten binnen. Waalkens zaaide laat en haalde toch een gewone tot iets beter dan normale opbrengst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 12°
  20 %
 • Maandag
  19° / 14°
  70 %
 • Dinsdag
  19° / 12°
  70 %
Meer weer