Schuitemaker+verbetert+productieproces
Achtergrond
© Schuitemaker

Schuitemaker verbetert productieproces

Schuitemaker in Rijssen heeft de productielijn onlangs geherstructureerd. Door te investeren in elf Demag V-kraanliggers verloopt het productieproces efficiënter en gaat de capaciteit omhoog.

Schuitemaker ontwikkelt, produceert en verkoopt voerdoseerwagens, opraap-/silagewagens en mestapparatuur. De productie van de landbouwmachines vindt plaats op basis van seizoensgebonden vraag. Naast de binnenlandse markt exporteert Schuitemaker naar meer dan dertig landen over de hele wereld.

'We moeten de machines voor onze klanten op basis van de seizoensgebonden vraag snel kunnen produceren en leveren. Dankzij onze nieuwe productiestructuren kunnen we nu nog sneller aan de vraag voldoen', zegt algemeen directeur Johan Veenstra van Schuitemaker.

Eén montagelijn

De landbouwmachinefabrikant wilde dat alle activiteiten voor de montage van de landbouwmachines op één lijn zijn uit te voeren.

Het productieproces werd hiervoor geherstructureerd, waarbij een hal van 102 meter lang bij 22 meter breed werd uitgerust met vier werkstations voor premontage, zeven werkstations voor eindmontage en negen kraansystemen om de stations in de hal te bedienen.

Kraansystemen

Schuitemaker hoefde niet lang na te denken over de keuze voor de kraansystemen en koos voor Demag V-liggers. De open architectuur en innovatieve techniek van deze kranen sloten goed aan bij de eerder vastgestelde eisen voor ergonomie, precisie en energie-efficiëntie.

'Wat we niet willen, is een schaduweffect. Daarom hebben we gekozen voor de Demag V-liggers met hun open architectuur, zodat er zoveel mogelijk licht op de werkplaatsen daalt. Hierdoor hebben medewerkers minder risico op zichtbaarheidsverlies, wat zorgt voor een betere concentratie voor de werknemer', legt Veenstra uit.

Positionering

De nauwkeurige positionering van de kraan speelde mee in de aankoop. Doordat de kraan 30 procent minder oscilleert (verbuigt) dan andere kraansystemen, ondersteunt het kraansysteem de werknemers met de snelle en nauwkeurige positionering van de inbouwelementen.

Maar liefst negen V-liggers werden geïnstalleerd op een 102 meter lange kraanbaan. De kranen hebben een overspanning van 21 meter en zijn elk uitgerust met een Demag staaldraadtakel van 6,3 ton.

Door middel van radiografische besturingssystemen kan het personeel van Schuitemaker de kranen op een veilige afstand bedienen. Zes van de negen kranen kunnen worden gekoppeld om te werken in tandem, om machinedelen van maximaal 10 ton met twee kranen nauwkeurig te positioneren.

Reizen

De installatie van de landbouwmachines wordt in één lijn uitgevoerd, waardoor de machines als het ware door de hal heen reizen. De montage start met een platform dat liggend op zijn rug op de werkplek wordt geplaatst door middel van twee V-liggers.

Vervolgens worden de assen aangebracht en wordt de onderkant afgewerkt, waarna de basis van de machine door middel van twee kranen 180 graden wordt gedraaid. De rotatie vindt plaats via een door Schuitemaker zelf ontwikkeld en geproduceerd gemotoriseerd draaiend kantelmechanisme.

Transport

Hierna volgen de montage van de band en de opname door een elektrische trekinrichting, waarbij de wagen van de verzamelplaats wordt getransporteerd naar het volgende werkstation.

'Naast de ergonomische eigenschappen was de nauwkeurige behandeling van de onderdelen bij de selectie van de kranen belangrijk voor ons', laat Veenstra weten.

Zijwanden

Een voorbeeld hiervan is de montage van de zijwanden. Het bevestigingsproces van deze uiterst zware elementen wordt uitgevoerd onder minimale toleranties.

Het lagere gewicht van de kraandrager brengt een groot voordeel met zich mee. 'Door het lagere gewicht van de kraandrager kunnen wij extra energie besparen door het gebruik van kleinere motoren', zegt Veenstra.

Start volgens planning

De elf Demag V-liggers van Van den Berg Transporttechniek in Den Haag werden binnen vier weken in werking gesteld. De start van de productielijn kon daardoor volgens planning beginnen.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer