Utrecht vergoedt pikschade fruit toch

Provincie Utrecht gaat pikschade in fruit door mezen en andere zangvogels met terugwerkende kracht vergoeden aan fruittelers.

Utrecht+vergoedt+pikschade+fruit+toch
© Provincie Noord-Holland

Dat heeft een woordvoerder van de provincie verklaard nadat RTV Utrecht een interview deed met fruitteler Eveline Westeneng in Bunnik over het probleem. Westeneng vestigde deze week aandacht op de omvang van de schade via social media. 'Dit jaar hebben we weer veel schade in onze boomgaard, maar liefst 150.000 peren zijn aangepikt en onverkoopbaar. Dat is 4 procent van de teelt.'

Volgens de provincie-woordvoerder moet de laatste klap nog op de nieuwe regeling gegeven worden. Zeker is dat met terugwerkende kracht per 1 juli de schade voor zestig procent vergoed wordt. Westeneng en andere Utrechtse fruittelers protesteerden recent tegen het feit dat provincie Utrecht de door de Raad van State bepaalde schadevergoeding niet wilde overnemen. Andere provincies deden dat inmiddels wel.

Redelijk

Na de mediaophef heeft provincie Utrecht toegezegd alsnog met terugwerkende kracht schade te gaan vergoeden. De Raad van State bepaalde afgelopen voorjaar dat het redelijk is dat provincies zestig procent van de schade vergoeden.

De eerder voorgenomen afbouw van de schaderegeling in twee jaar naar 0 procent is volgens de Raad niet redelijk meer. De reden is dat fruittelers geen mogelijkheden hebben om zich afdoende te weren tegen schade die is aangebracht door de beschermde vogelsoorten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer