Geef+koe+de+ruimte+om+tochtigheid+te+tonen
Nieuws
© DIRK HOL

Geef koe de ruimte om tochtigheid te tonen

Om koeien tijdig en bij de eerste inseminatie drachtig te krijgen, is het van belang dat ze hun tochtigheid kunnen laten zien. Als de koe in een omgeving staat die fysieke uitingen van tochtigheid, zoals bespringen, kinrusten en snuffelen, in de weg staat, kan dat onder aan de streep gevolgen, zegt Arnold Harbers van Nedap in Groenlo.

'Er zijn veel factoren van invloed op de reproductiecyclus van koeien', zegt Harbers, data-analist en reproductiedeskundige bij Nedap. 'Als melkveehouders een goede strategie hebben om te zorgen dat koeien hun tochtigheid kunnen tonen, kunnen zij ervoor zorgen dat de koeien op het juiste moment worden geïnsemineerd voor een optimale reproductie.'

Te veel koeien op één plek

Harbers noemt zes terreinen die aandacht verdienen als het gaat om een optimale reproductie: huisvesting, vloeroppervlak, indeling groepen, klauw- en pootproblemen, koeien koel houden en activiteitsmonitoring. 'Te veel koeien op één plek kan tot verminderde activiteit in een groep leiden. Zorg ervoor dat koeien voldoende ruimte hebben voor onderlinge interactie.'

De data-analist adviseert daarbij de volgende parameters in acht te nemen: voor elke koe ten minste één ligbox en per voerplek ruim een halve meter aan ruimte per dier. Met betrekking tot de vloer merkt hij op dat koeien nerveus worden op gladde of juist zeer ruwe oppervlakken. 'Zorg dat de vloer van de stal schoon is en gebruik vloeren met koevriendelijke kenmerken zoals een droog oppervlak om op te lopen en voldoende grip.'

Koeien worden nerveus op gladde of juist zeer ruwe oppervlakten

Arnold Harbers, data-analist en reproductiedeskundige bij Nedap

Het aantal keren dat een koe wordt besprongen, neemt toe naarmate er meer koeien tochtig zijn. Daarom is de kans dat er meerdere koeien tochtig zijn lager in kleinere veestapels of als het aantal drachtige koeien in een groep toeneemt. Koeien met een hogere productie aan het begin van de lactatie in dezelfde groep te plaatsen, maakt tochtdetectie efficiënter, zegt Harbers en voeren naar productie gemakkelijker.

Pijnlijke klauwen of poten

Koeien met pijnlijke klauwen of poten vertonen minder springgedrag. 'Als koeien niet tochtig zijn en pijnlijke klauwen of poten hebben, willen ze niet bewegen en blijven ze mogelijk stilstaan, als ze worden besprongen door een andere koe. Dit leidt tot een valse weergave van tochtigheid. Daarnaast kan subacute pensverzuring leiden tot kreupelheid bij koeien', schetst Harbers.

Om het springgedrag te stimuleren, adviseert de data-analist bekappen als routinematig protocol op te nemen in de werkzaamheden. Poot- en klauwkwaliteit kunnen ook worden meegenomen in de fokkerij. Harbers adviseert een voerstrategie te kiezen die koeien beschermt tegen subacute pensverzuring.

Bij een buitentemperatuur van meer dan 30 graden Celsius vertonen koeien minder springgedrag. 'Ze voelen zich bij zulke hoge temperaturen niet comfortabel. Neem daarom goede maatregelen voor warmtereductie op uw bedrijf om uw koeien koel en actief te houden bij warm weer.' Tot slot geeft Harbers aan dat een tochtdetectiesysteem helpt om 24/7 te controleren op tochtigheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer