Totaalconcept scheelt zorg bij asbestsanering

In Nederland ligt nog zo'n 100 miljoen vierkante meter asbesthoudend materiaal op daken. Vanaf 1 januari 2024 rust daarop een verbod. Kingspan uit Tiel ontwikkelde een totaal concept voor asbestsanering en de financiering en paste dat toe de stal van veehouder Henny Hesselink in Winterswijk.

Totaalconcept+scheelt+zorg+bij+asbestsanering
Kingspan
© Kingspan

'De stal was dertig jaar oud, het dak lekte en het asbest was al jaren een heet hangijzer', zeggen Hesselink en zijn vrouw Anita. 'Voor een kleine ondernemer als ik, met 250 vleesvarkens en een aantal paarden, is asbestsanering bijna niet te financieren.

'Toen we in 2015 op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Hardenberg waren, liet Kingspan daar een demofilm met een computersimulatie zien. Het concept sprak ons erg aan. Ze verwijderen het asbesthoudende materiaal, plaatsen een nieuw dak en voorzien dat van zonnepanelen, die je bij Kinspan least tegen een gunstige rente. Daarnaast regelen ze alles, van vergunningen en subsidies tot het afvoeren van het asbest.'

Sloopvergunning

Het bleek dat Kingspan nog niet eerder een soortgelijk project had gedaan in Nederland. 'Ons dak was een mooi proefproject: het is niet zo groot en je hebt hier alle ruimte', blikt Hesselink terug. 'Anderen vonden me gek dat ik dat aandurfde, maar ik vind dat je open moet staan voor nieuwe ontwikkelingen. Nu komen andere ondernemers hier kijken.
'We waren heel blij dat Kingspan alles regelde toen we merkten wat voor soorten subsidie je aan kunt vragen en hoeveel vergunningen er nodig waren. We hadden er bijvoorbeeld nooit bij stilgestaan dat je een sloopvergunning nodig hebt vanwege de asbestsanering', vertelt de veehouder.

In juli 2016 is het nieuwe dak geplaatst en de veehouder kijkt tevreden terug. 'Het fijne is dat de varkens gewoon in de stal konden blijven, die hebben er niets van gemerkt. Kingspan werkt met een nieuwe methode: ze schuimen de oude dakplaten in, zodat er geen asbest vrijkomt en het afval gemakkelijk kan worden afgevoerd. Na anderhalve week was alles klaar.

Effectieve isolatie

'De bouwers hebben geen plaat verkeerd ingemeten, het is mooi afgewerkt en het dak ligt er strak op. Onze stookkosten zijn een heel eind omlaag gegaan door de goede isolatie. In de zomer wordt het veel minder warm, dat scheelt wel 5 graden, en de ventilatie is beter dan vroeger, wat alleen maar fijn is voor onze dieren. En vanwege het brandwerende materiaal kon de premie voor de brandverzekering omlaag.'

Over de zonnepanelen is Hesselink enthousiast. 'We hebben gekozen voor een totale capaciteit van 15.000 kilowatt, waarmee we in onze eigen behoefte kunnen voorzien. Op zonnige dagen wekken we 100 kilowattuur op.

Zonnepanelen ook geleaset

'We leasen de panelen van Eneco. We hebben een aanbetaling gedaan en konden daarna kiezen voor een leaseperiode van 10 of 15 jaar. Wij hebben gekozen voor 10 jaar en daarna zijn ze van ons. Mochten we tussentijds besluiten dat we ze eerder willen overnemen, dan kun je het contract afkopen. Het is allemaal heel duidelijk, er zit geen addertje onder het gras.

'Doordat Kingspan samenwerkt met vaste, betrouwbare bedrijven voor de verschillende werkzaamheden, hebben ze slagkracht en komen ze hun afspraken na. En het is natuurlijk heel leuk om de elektriciteitsmeter achteruit te zien lopen. Dat kunnen we zelfs zien met de bijgeleverde app.'

'Per vierkante meter gesaneerd dak krijgen we 4,50 euro van de rijksoverheid. In combinatie met de zonnepanelen zijn we er alleen maar beter op geworden door de sanering.'

Kingspan

Bij Kingspan ontwikkelen we vandaag de producten van de toekomst. Innovatie vormt de kern van elk product, elk project en elke stap van het productieproces. Om...

Lees verder »

Meer van Kingspan

Lees ook

Meer artikelen van Kingspan »

Artikelen over Kingspan