Stoffige+Fendt+Feldtag+trekt+60%2E000+bezoekers
Achtergrond
© LandbouwMechanisatie

Stoffige Fendt Feldtag trekt 60.000 bezoekers

Een rondebalenpers, een perswikkelcombinatie, een opraapwagen en een hark. Het zijn de belangrijkste noviteiten die landbouwmachinebouwer Fendt introduceerde tijdens de Fendt Feldtag vorige week woensdag in het Duitse Wadenbrunn.

Meer dan 60.000 bezoekers kwamen naar de demonstratie van Fendt in Wadenbrunn. Terwijl de temperatuur opliep tot 31 graden, presenteerde de Duitse machinebouwer op het landgoed van de graaf van Schönborn alle machines uit het omvangrijke programma.

Door de overname van de hooibouwmachinetak van het Nederlandse Lely is Fendt op weg om een full-liner te worden. De fabrikant mist alleen nog machines voor grondbewerking en zaaien.

Precision Planting

Maar ook daar kan op korte termijn verandering in komen. Agco, het moederbedrijf van Fendt, heeft het Amerikaanse Precision Planting overgenomen. Het bedrijf bouwt precisiezaaitechniek, waarbij sensoren de optimale zaaidichtheid en zaaidiepte kunnen bepalen.

Agco, het moederbedrijf van Fendt, levert nu ook Precision Planting precisiezaaitechniek. Sensoren bepalen de optimale zaaidichtheid en zaaidiepte.
Agco, het moederbedrijf van Fendt, levert nu ook Precision Planting precisiezaaitechniek. Sensoren bepalen de optimale zaaidichtheid en zaaidiepte. © LandbouwMechanisatie

Zoals het er nu uitziet, wordt er volgend jaar een machine voor de West-Europese markt geïntroduceerd. Hoogstwaarschijnlijk draagt die ook de Fendt-naam.

Nieuwe oprolpers

Tijdens de Feldtag vestigde Fendt veel aandacht op de hooibouwmachines. Op het moment dat Agco Lely overnam, had de Nederlandse fabrikant al een nieuwe rondebalenpers op de tekentafel liggen.

Deze Rotana vervangt de Fendt-persen en bestaat uit drie modellen: de Rotana 130F met een vaste kamer, de 130F Combi – een perswikkelaar met een vaste kamer – en de Rotana 160V Combi. Ook dat is een perswikkelcombinatie, maar dan een met een variabele kamer.

De Rotana-oprolpersen hebben een nieuwe aandrijving, nieuwe rollen en de diameter van de inlaat van de perskamer is kleiner geworden. Dat moet voor compactere balen zorgen.
De Rotana-oprolpersen hebben een nieuwe aandrijving, nieuwe rollen en de diameter van de inlaat van de perskamer is kleiner geworden. Dat moet voor compactere balen zorgen. © LandbouwMechanisatie

Alle Rotana-persen met vaste kamer hebben een nieuwe aandrijving, nieuwe rollen en de diameter van de inlaat van de perskamer is kleiner geworden. Dat moet voor compactere balen zorgen. Een sensor houdt de vorm van de baal in de gaten. De chauffeur kan op de monitor in de cabine zien hoe hij over het zwad moet rijden om de baal optimaal te vullen.

Opraapwagen

Wie niet perst maar inkuilt met een opraapwagen, kan bij Fendt nu een eenvoudige opraapwagen met balkinvoer vinden. Ook die komt uit de voormalige Lely-fabrieken. De vier modellen hebben een inhoud van 26 tot 39 kuub. De Tigo MS is standaard voorzien van zeventien messen en er zijn nog zestien messen aan toe te voegen. Daardoor is het mogelijk tot 38 millimeter te snijden.

Wie niet perst maar inkuilt met een opraapwagen, kan bij Fendt nu de Tigo MS bestellen. Een eenvoudige opraapwagen met balkeninvoer.
Wie niet perst maar inkuilt met een opraapwagen, kan bij Fendt nu de Tigo MS bestellen. Een eenvoudige opraapwagen met balkeninvoer. © LandbouwMechanisatie

Verder toonde de fabrikant een karretjeshark. De in de Duitse Fella-fabriek gebouwde Former 1502 heeft een werkbreedte van 3,60 tot 7 meter. Bij het maken van een enkel zwad harkt hij maximaal 6,30 meter bij elkaar. Wie twee zwaden wil maken, kan tot 7 meter breed werken. De curvebaan is verstelbaar, zodat er controle is over de vorm van de wiers.

Fendt heeft nu ook een karretjeshark in het programma: de Former 1502. De machine heeft een werkbreedte van 3,60 tot 7 meter.
Fendt heeft nu ook een karretjeshark in het programma: de Former 1502. De machine heeft een werkbreedte van 3,60 tot 7 meter. © LandbouwMechanisatie

Op de kopakker wordt eerst de eerste rotor geheven, waarna de tweede later volgt en de wiers dus netjes wordt afgemaakt. De hark is voorzien van twaalf armen op iedere rotor en de rotor heeft een diameter van 2,96 meter.

Getrokken maaiers

Daarnaast introduceerde de Duitse landbouwmachinefabrikant twee getrokken maaiers op de Fendt Feldtag. De Slicer TKC en TRC zijn leverbaar in twee werkbreedten: 3 en 3,5 meter. De machines zijn voorzien van ofwel een kneuzer met tanden of met rollen. De maaier kan zowel links als rechts achter de trekker werken.

De getrokken Slicer TKC en TRC maaiers zijn er in twee werkbreedten: 3 en 3,5 meter. De maaiers kunnen zowel links als rechts achter de trekker werken.
De getrokken Slicer TKC en TRC maaiers zijn er in twee werkbreedten: 3 en 3,5 meter. De maaiers kunnen zowel links als rechts achter de trekker werken. © LandbouwMechanisatie

De maaibalk van de machines past zich in drie richtingen aan de bodem aan en de maaihoogte is traploos in te stellen van 3,5 tot 7 centimeter. Daarvoor is geen gereedschap nodig. Een paar slagen met een spindel is voldoende.

Noord-Nederland

De volledige Fendt hooibouwlijn is al verkrijgbaar in Nederland bij de dealers van importeur Mechan Groep in het noordelijke deel van Nederland. In het zuidelijke deel, waar Abemec Fendt importeert, is dat nog niet het geval. Volgend jaar wel.

Abemec moet daar, volgens het contract met Agco, wel eerst de dealerorganisatie op afstemmen. Het bedrijf verkoopt namelijk ook hooibouwwerktuigen van Krone. Agco wil niet dat die door dezelfde verkopers aan de man worden gebracht.

Naast een gangbare oprolpers levert Fendt nu ook een perswikkelcombinatie. Een arm duwt de baal op de wikkeltafel.
Naast een gangbare oprolpers levert Fendt nu ook een perswikkelcombinatie. Een arm duwt de baal op de wikkeltafel. © LandbouwMechanisatie

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer