Matig+jaar+voor+goed+veevoer
Nieuws
© René Eijsink

Matig jaar voor goed veevoer

Vezelhennep werd in de afgelopen jaren onder melkveehouders populair als onderdeel van het veevoer. Maar ook voor dit gewas laat de droge zomer duidelijk zijn sporen na.

OTP Echten is van huis uit een foeragebedrijf met de focus op stro. Daar is in de afgelopen jaren steeds meer vezelhennep bijgekomen. Dit jaar verwacht het Drentse bedrijf zo'n 130 tot 140 hectare te hakselen.

Volgens mede-eigenaar Johan Petter is de oogst erg vroeg: 'Dit jaar waren we voor 1 augustus klaar met het binnenhalen van het stro. En die week daarna konden we de eerste percelen rijpe vezelhennep al hakselen. Dat is ongeveer een maand eerder dan vorig jaar.'

De opbrengst in de eerste weken was duidelijk minder dan in de afgelopen jaren. Vooral de droge zanderige percelen leveren volgens Petter maar ongeveer 21 balen per hectare op: 'Je ziet naarmate je verder in het seizoen komt dat de opbrengst gelukkig oploopt richting de 30 balen per hectare. Maar het is dit jaar gemiddeld genomen dus wel wat minder.'

Het schiet uit de grond

Johan Petter is erg enthousiast over het structuurrijke veevoer dat onder meer zorgt voor een goede vitaliteit van de koe: 'Het is voor een melkveehouder eenvoudig te verbouwen. En je hebt geen onkruidbestrijding nodig. Vezelhennep groeit heel makkelijk. Het mooiste is 25 à 30 graden met af en toe een buitje. Dan schiet het de grond uit.'

In de beginjaren kreeg Johan Petter regelmatig politie over de vloer die na een tip van wandelaars uitleg wilde hebben over een hennepperceel: ' Ik moest dan uitleggen dat het hier gaat om een geregistreerd voedergewas voor vee. En verder niks. Om er echt high van te worden moet je volgens mij er 2 hectare van oproken.'

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer