Kamperen+bij+de+boer+in+de+lift
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kamperen bij de boer in de lift

Boerencampings profiteren van de groei van het toerisme in Nederland. Stichting Vrije Recreatie (SVR) heeft inmiddels 125.000 donateurs.

De kampeerboeren van de SVR hebben in 2017 een bijzonder goed jaar gehad, meldt de stichting. Met een 'lichte stijging' van het aantal overnachtingen onttrekken zij zich aan de daling van het aantal reguliere kampeerders.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal gasten van hotels en campings vorig jaar met negen procent naar 42 miljoen, de sterkste groei sinds 2006. Bij kampeerterreinen zette de dalende trend van de laatste jaren door, met een afname van 3 procent.

Meer jonge kampeerders

De groei van het aantal donateurs naar 125.000 is te danken aan de rust, ruimte en betaalbaarheid die boerencampings bieden, stelt de SVR. Waar vroeger sprake was van vooral 'seniorencampings' neemt sinds kort de groep jonge kampeerders op SVR-campings toe. Velen weten via vakantiebeurzen hun weg naar de kampeerboer te vinden.

Inmiddels is het kampeerseizoen weer begonnen en de SVR verwacht ook in 2018 zeker weer een lichte stijging van het aantal gasten. In de toerismecijfers van het CBS worden accommodaties met minder dan vijf slaapplaatsen niet meegenomen. Hierdoor worden een deel van de B&B's op het platteland niet meegerekend.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer