Robot+leert+aardappelopslag+herkennen+en+bestrijden
Nieuws
© Han Reindsen

Robot leert aardappelopslag herkennen en bestrijden

De Ecorobotix is een onkruidbestrijdingsrobot uit Zwitserland. De machine is bijna praktijkrijp. Wageningen UR gaat de robot nu leren om aardappelopslag tussen bietenplanten te herkennen en bestrijden.

De Ecorobotix was donderdag 31 mei te zien op een demonstratiedag op 't Kompas in Valthermond, waar bestaande en nieuwe technieken werden getoond om aardappelopslag te bestrijden. Belangrijk om problemen met aardappelmoeheid te voorkomen.

De onkruidbestrijdingsrobot is één van de nieuwe technieken. De machine staat op het punt om in Zwitserland en Frankrijk op de markt te worden gebracht. In Zwitserland hebben ze geen last van aardappelopslag en daarom kan de robot dat nog niet herkennen.

Deep learning

Medewerkers van Wageningen UR gaan met de machine in Nederland meters maken zodat de robot in verschillende praktijksituaties aardappelopslag tussen de bieten leert herkennen. Techneuten noemen dat deep learning.

De robot heeft twee bewegende armen die het onkruidbestrijdingsmiddel naar het onkruid of de aardappelopslag brengen. De robot heeft twee zonnepanelen, een accu, gps, lichtsensor, twee middelentanks en twee elektromotoren. Hij rijdt maximaal zo'n 3 kilometer per uur.

Over de prijs is nog niet veel bekend. De Ecorobotix zou minimaal zo'n 10.000 euro moeten kosten. De verwachting is wel dat dit soort technieken de komende jaren goedkoper worden.

Workshop

Voorafgaand aan de demonstratiedag was er woensdagavond een workshop met akkerbouwers, machine-ontwikkelaars en onderzoekers. Zij gingen opzoek naar nieuwe mogelijkheden om aardappelopslag in 2028 te bestrijden.

Er waren twee soorten oplossingen: preventie (bouwplan en rooitechniek) en bestrijding in het jaar erop. Er is ook een idee voor een soort 'tussenoplossing'. Een autonoom voertuig kan achtergebleven aardappelen in de winter op het veld detecteren en vernietigen.

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer