Innovatie+houdt+zoet+water+op+voorraad
Nieuws
© Coastar

Innovatie houdt zoet water op voorraad

Met de ontwikkeling van 'Coastar' komt grootschalige zoetwatervoorziening in Laag-Nederland een stap dichterbij. Coastar is een innovatieve oplossing om zoet water tijdelijk in de diepere ondergrond op te slaan en later te benutten.

LTO Glaskracht, hoogheemraadschappen Delfland en Rijnland, provincie Zuid-Holland, drinkwaterbedrijven en kennisinstellingen hebben zich voor drie jaar gecommitteerd aan het verder ontwikkelen van Coastar. Elf partijen ondertekenden een intentieverklaring tijdens een conferentie in Scheveningen op 18 mei.

Naast ondergrondse wateropslag kan binnen Coastar ook brak grondwater worden gewonnen, wat kan leiden tot minder verzilting en een mogelijke extra bron voor de bereiding van drinkwater en gietwater. Coastar houdt zout op afstand en zoet op voorraad en is ook toepasbaar in andere deltagebieden ter wereld.

Praktijkvoorbeelden

Tijdens de conferentie lieten de initiatiefnemers uitgewerkte praktijkvoorbeelden zien waarin Coastar kan bijdragen aan het oplossen van (zoet)watervraagstukken in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam.

Een voorbeeld is de ontwikkeling van een waterbanksysteem voor het Westland. Dit zou betekenen dat het onttrekken van grondwater geld (of rechten) kost, terwijl injecteren van water geld (of rechten) oplevert.

Toepassingen

De partners van Coastar willen samen met andere partijen kijken naar verdere realisatiemogelijkheden en grootschaligere toepassingen in Zuid-Holland en daarbuiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer