Star+Orchids+vernieuwt%2C+ook+over+grens
Reportage
© Thiery Schut

Star Orchids vernieuwt, ook over grens

Cymbidiumkwekerij Star Orchids in 's-Gravenzande vernieuwt zich voortdurend. Het bedrijf hergebruikt al zijn water, heeft een partnerbedrijf in Guatemala en ontwikkelde met ontwerper Pim van den Akker een designverpakking.

De broers Jan en Wim Valstar van Star Orchids in 's-Gravenzande waren tot vijftien jaar geleden paprikakwekers in de groentekwekerij waar hun opa in 1931 was begonnen. Omdat Wim Valstar allergisch bleek voor paprika's, zochten ze een alternatief dat ze vonden in snijcymbidium, een exclusieve orchidee.

'We kwamen in contact met een kweker die wilde stoppen en zijn hele assortiment van zestig soorten te koop aanbood', zegt Wim Valstar. 'Daar konden we goed mee beginnen, hoewel het kweken van orchideeën natuurlijk wel wat anders is dan het kweken van paprika's. We hebben zat leergeld betaald, maar we wisten al hoe we een plant moesten laten groeien en we hebben de boel na een jaar of vijf op orde gekregen.'

Taakverdeling

In het bedrijf houdt Wim Valstar zich bezig met de teelt en het klimaat en Jan Valstar met management, personeelszaken en verkoop. 'We vullen elkaar goed aan', vindt Wim Valstar. 'Onze echtgenotes verrichten ook nog hand-enspandiensten, net als onze vader. Daarnaast hebben we nog een vaste medewerker en drie dames die parttime werken in dienst. Als het heel druk is, schakelen we zzp'ers in.'

Bij het hergebruik van water hebben we geluk gehad dat we eerst paprikakwekers waren

Wim Valstar, Star Orchids in 's-Gravenzande

Het bedrijf levert bloemen van eind juli tot eind maart. Daardoor heeft het een ongelijke arbeidsfilm. De periode rond 1 november is het drukst, omdat er dan veel vraag is vanuit Zuid-Europa vanwege Allerheiligen en Allerzielen. Valstar merkt wel dat de jongere generatie aan zulke feestdagen minder waarde hecht en dat de verkoop daarom wat terugloopt.

Roze is een van de gekweekte kleuren cymbidiums bij Star Orchids in 's-Gravenzande.
Roze is een van de gekweekte kleuren cymbidiums bij Star Orchids in 's-Gravenzande. © Thierry Schut

Zeventig soorten

De kwekerij levert mixdozen met vier kleuren aan de handel. De zeventig soorten cymbidiums groeien niet allemaal even hard. Daarom is het volgens Valstar moeilijk om te zorgen voor het juiste assortiment. Het bedrijf levert takken in de lengtes 50 centimeter met twaalf takken, 60 centimeter met negen takken en 80 centimeter met zes takken. De bloemen gaan rechtstreeks naar handelaren via FloraHolland Connect en voor 60 tot 70 procent via de veilingklok. Star Orchids neemt ook deel aan de klokvoorverkoop.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij de broers hoog in het vaandel. Ze hebben zonnepanelen laten installeren op het dak van de schuur, ze scheiden al het afval en het drainwater hergebruiken ze, nadat het is opgevangen en ontsmet.

Waterrecirculatiesysteem

'We hebben geluk gehad dat we eerst paprikatelers waren', stelt Valstar. 'In die tijd recirculeerden we het water al, dus we hadden al voorzieningen in de kas. En bij de uitbreiding van 1 naar 2 hectare in 2011 hebben we daar ook meteen rekening mee gehouden. Inmiddels draait alles al anderhalf jaar naar tevredenheid en zijn we een erkend nullozer. Financieel is zo'n waterrecirculatiesysteem niet rendabel, maar we winnen er een beetje goodwill mee.'

Het waterrecirculatiesysteem bij Star Orchids in 's-Gravenzande.
Het waterrecirculatiesysteem bij Star Orchids in 's-Gravenzande. © Thierry Schut

De kwekerij heeft weinig last van ziektes en plagen. 'We proberen zoveel mogelijk met biologische bestrijders te werken en tegen spint gaat dat prima, maar af en toe hebben we last van schildluis en slakken, zoals de Spaanse aardslak. We hebben geen goede middelen om die tegen te gaan, ondanks veel onderzoek naar de bestrijding', zegt Valstar.

Slakken vangen in het donker

'We proberen zo hygiënisch mogelijk te werken en aangetaste planten te verwijderen, maar moeten soms dagen achtereen in het donker de kas in om slakken te vangen. Dat is niet fijn voor je sociale leven. We hopen dat slakkenvallen in de toekomst uitkomst bieden.'

Sinds 2015 heeft Star Orchids een partnerbedrijf in Guatemala, Holland Orchids. 'De familie González heeft daar een strelitziakwekerij en zet haar bloemen af in Noord-Amerika. Bij een onderzoek onder hun klanten bleek dat die interesse hadden in cymbidiums. In 2013 kwamen zij op de Trade Fair in Aalsmeer op ons af en in 2014 zijn de besprekingen begonnen. Met een PSI-subsidie (Private Sector Investeringsprogramma) hebben we gezamenlijk een bedrijf opgestart met een kas van Nederlandse makelij en met ons plantmateriaal', zegt de Westlandse ondernemer.

Partnerbedrijf is uitdaging

'In Guatemala is de cultuur totaal anders dan hier en daarom is het goed dat we als partners samenwerken. Zo kunnen we van beide culturen de sterke punten benutten. De samenwerking is een hele uitdaging: dit jaar is de eerste bloemproductie', vervolgt de teler.

Ook in Nederland blijft Star Orchids vernieuwen. 'Ontwerper Pim van den Akker heeft een multifunctionele verpakking ontworpen die je met een handomdraai kunt veranderen in een designvaas, de Flip It', zegt Valstar. 'Samen met collega-cymbidiumkwekers Kees en Gerard van Wijk van Kwekerij Friends in De Lier gaan we deze in de markt zetten. We hopen daarmee de verkoop een nieuwe impuls te geven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer