Natuurlijke geboorte nu nog bedrijfsongeval

Op het bedrijf van familie te Riele in Vaassen werden donderdagochtend de bekkenmaten gemeten door praktijkcoördinator Bert van Abeelen van 'Bewust Natuurlijke Luxe'.

Doel is om zoveel mogelijk data te verzamelen zodat aangetoond kan worden dat jonge dieren een ruimere bekkenmaat hebben dan oudere dieren aldus de veehouder.

Rundveehouder te Riele doet zelf al ruim 10 jaar mee met de bekkenmeting. Toch blijft hij bij het uitvoeren van een keizersnede in plaats van natuurlijk afkalven.

'Bewust Natuurlijk Luxe'

Met het project 'Bewust Natuurlijk Luxe' werken LTO-vakgroep Vleesveehouderij en de stamboeken Belgisch witblauw en Verbeterd roodbont aan het verhogen van het draagvlak voor meer natuurlijke geboorten bij deze vleesveerassen.

Onder leiding van Projecten LTO Noord zijn de afgelopen jaren de eerste structurele stappen gezet. Het animo voor deelname aan het bekkenmeten neemt jaarlijks toe.

Ook dit meetseizoen wordt het aantal metingen weer met zo'n 15 procent overtroffen. Hiermee kunnen binnenkort weer de stieradvieskaarten worden geüpdate voor het gericht fokken op ruimere bekkens.

© Davey van Aken

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer